Dalaresan 1954

Vid denna inspelningsresa hade han med sig fyra musikforskare från Uppsala – Carl-Allan Moberg, Arne Arnbom, Sture Bergel och Bengt Hambraeus. De hade fått upp ögonen för värdet av folkmusikinspelningar och därför bett Radiotjänst att få följa med. Inte minst intresserad var Carl-Allan Moberg, som just då höll på med forskningar kring lockrop och vallmusik.

Resan följde i stort samma rutt som 1949: Leksand, Boda, Bingsjö, Orsa, Älvdalen, Högstrand och Malung. Behållningen blev även denna gång ett stort antal visor, fiollåtar och lockrop.

I två uppsatser ”Om vallåtar” (STM 1954 och 1959) behandlade Carl-Allan Moberg senare de lockropsinspelningar som gjordes 1954. Men även spelmansmusiken gjorde stort intryck på musikforskarna och Moberg mindes senare ”nattens trollska improvisationsspel” under en spelmanskväll på Pekkosgården i Bingsjö som en av resans höjdpunkter.

Efter inspelningsresans slut åkte Carl-Allan Moberg och Matts Arnberg direkt till Riksspelmansstämman i Furuvik, där de båda tilldelades Zornmärket i guld för sina insatser för folkmusiken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Lyssna på alla inspelningarna från Dalaresan

Tillbaka

Skrivet av Musikverket den 17 oktober, 2016
Kategorier: Musik
Nyckelord: Matts Arnberg

Kommentarer

Kommentera