Elektronmusikstudion, EMS

Elektronmusikstudion, EMS, erbjuder högteknologiska studior och utbildning för tonsättare inom elektronmusik. Studiorna har öppet dygnet runt, året om. EMS har utgjort navet för elektronmusik och ljudkonst i Sverige sedan starten 1964.

Information på svenskt teckenspråk
Information på lättläst svenska

I studiorna på EMS

Elektronmusikstudion, EMS, är ett nationellt center för elektronmusik och ljudkonst. Studiorna är belägna på Söder Mälarstrand i Stockholm och hit kommer årligen något hundratal svenska tonsättare och konstnärer för att skapa sin musik. Varje år gästas EMS också av ett stort antal internationella tonsättare från olika delar av världen. Den som vill arbeta i studiorna behöver antingen först gå EMS introduktionskurser, och därefter ansöka om att bli studioanvändare, eller ha dokumenterad professionell erfarenhet av elektronmusikkomposition och direkt ansöka om att bli studioanvändare. EMS användare har tillgång till studiorna dygnet runt, året om.

EMS engelska webbplats

Kursanmälan och mer information hittar du på EMS engelska webbplats

Video och mer läsning

Från smal techno till kammarmusik. Intervju med studiochef Mats Lindström om EMS särställning i det svenska och internationella musiklivet. 
Ung, hipp och medelålders.

Kliv in i Elektronmusikstudion så som den såg ut på 1970- och 1980-talet.
Video från EMS barndom

Nybörjare bland studiorävar. Möt Marta Forsberg – en av tonsättarna på EMS.
Till artikeln.

50 år av elektronmusik

EMS utgjort navet för elektronmusik och ljudkonst i Sverige sedan starten 1964. Sverige var tidigt ute med att inrätta ett nationellt center för elektronmusik. EMS bildades som en del av Sveriges Radio efter ett effektivt och mångårigt lobbyarbete av en grupp svenska, experimentella tonsättare. En av dessa var Knut Wiggen, som blev EMS första studiochef. Wiggen förblev chef fram till 1975. 

Tekniken i studion var världsledande och lockade tonsättare från många länder. Än i dag har EMS en omfattande internationell verksamhet med ett 80-tal internationella gästtonsättare per år.

Sveriges Radio avsade sig huvudmannaskapet för EMS 1969. EMS blev då en statligt finansierad stiftelse. 1985 flyttade studion in i sina nuvarande, specialdesignade lokaler på Söder Mälarstrand i Stockholm. Sedan 2011 är EMS en del av Musikverket.

Fördjupa dig i EMS historia

Historien om Elektronmusikstudion är en historia om såväl estetiska som kulturpolitiska slitningar, en historia som på senare år har blivit föremål för forskning. Sanne Krogh Groth, biträdande professor vid Roskildes universitet, har utifrån sin avhandling om EMS skrivit boken Politics and Aesthetics in Electronic Music, A study of EMS – Elektronmusikstudion Stockholm 1964–79 (Kehrer Verlag). 

Mer information och intervju med Sanne Krogh Groth

Video: tidsresa till EMS barndom

Mer om EMS historia i förteckningen över EMS arkiv

Så firade EMS 50-årsjubileet 2014