Teaterdocka i Scenkonstmuseets samlingar. Foto: Miki Anagrius

Teaterdocka i Scenkonstmuseets samlingar. Foto: Miki Anagrius 

Hitta mer i Musikverkets samlingar

I Musikverkets samlingar finns mängder av unikt material. Nu finns en ny databas tillgänglig där det går att söka direkt bland arkiv, föremål och föreställningar inom musik, teater och dans.

Musikverkets samlingar består av hundratals arkiv efter personer och organisationer som varit verksamma inom musik, teater och dans. Arkiven utgörs av unikt material, som brev, dagböcker, kontrakt, räkenskaper, klipp, manuskript, handskrivna noter och fotografier.

I samlingarna finns även scenografi- och kostymskisser från 1700-talet och framåt, scenkostymer, mängder av scenmodeller och tusentals marionettdockor. Här finns en föreställningsdatabas med information från tidigt 1800-tal fram till våra dagar.

Alla former av scenkonst

Databasen nås via Musikverkets webbplats där det går att hitta uppgifter om vad som finns i samlingarna.

Informationen i databasen omfattar de arkiv och samlingar inom områdena musik, teater och dans som finns på Musik- och teaterbiblioteket. Här finns uppgifter om de samlingar av teaterföremål som finns på Scenkonstmuseet (tidigare Musik- och teatermuseet).

I databasen finns även information om föreställningar inom alla former av scenkonst. Där går att hitta uppgifter om verk, föreställning och medverkande och om vilket material relaterat till en specifik föreställning som finns i samlingarna.

Utöver det finns även uppgifter om myndighetens äldre ämbetsarkiv. Kontakta registrator@musikverket.se för uppgifter om myndighetens aktuella ämbetsarkiv.

Än så länge är bara en del av teaterföremålen och materialet i arkiven registrerade och inlagda i databasen. Arkiv och samlingar som finns på Svenskt visarkiv är ännu inte registrerade i någon större utsträckning. Arbetet fortgår och databasen fylls på kontinuerligt. Föreställningsdatabasen är under utveckling vilket innebär att vissa funktioner än så länge inte är fullt utbyggda.

Materialet studeras på plats

Materialet i samlingarna studeras på plats i våra lokaler på Torsgatan 19 eller i arkivdepån i Gäddviken. Materialet finns tillgängligt för alla intresserade och ska fungera som en tillgång och resurs för forskare, släktforskare, författare och dagens scenkonstnärer inom musik, teater och dans.

I databasen finns även länktips och information om andra användbara databaser.

Till databasen

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.