Nico - Sphinx of Ice på Dramaten med Fanny Risberg i huvudrollen. Foto: Roger Stenberg/Dramaten

Nico - Sphinx of Ice på Dramaten med Fanny Risberg i huvudrollen. Foto: Roger Stenberg/Dramaten 

Nico i gränsöverskridande föreställning

Nico var popikonen som arbetade med Andy Warhol och som var en viktig del av 1960-talets konströrelse. Nu uppmärksammas hennes liv i den gränsöverskridande föreställningen Nico – Sphinx of Ice som fått ekonomiskt stöd från Musikverket. Den 20 mars är det premiär på Dramaten.

Nico var popartisten och modellen som under 1960-talet arbetade med Andy Warhol och som sjöng i gruppen The Velvet Underground. Hon fortsatte sedan karriären som soloartist och skådespelerska.

En föreställning om Nicos liv

Nico – Sphinx of Ice berättar om Nicos liv. Föreställningen är gränsöverskridande och blandar musik, bild och film i syfte att utmana definitionen av teater, performance och musikverk. Inspirationen är hämtad från Andy Warhols och The Velvet Undergrounds tid men överförd och omgjord till nutid.

Sattes upp i Berlin

Regissören Nadja Weiss satte upp ett utkast till föreställningen på Volksbühne i Berlin 2011. Nu ges den fullt utvecklad på Dramaten, tack var ekonomiskt stöd från bland andra Musikverket.

– Vi har jobbat med texten som ett musikstycke, där kompositören (Philippe Boix-Vives) i samarbete med mig och videokonstnären (Emil Klang) utvecklat själva atmosfären för performanceföreställningen. Som regissör har jag sedan, tillsammans med skådespelaren (Fanny Risberg), arbetat fram rörelserna och sångerna som går ihop med bilderna och den ljudvärld som vi befinner oss i, säger Nadja Weiss.

Premiär på Dramaten

Den 20 mars får Nico – Sphinx of Ice premiär på Dramaten.

– Vi vill att publiken ska känna mer än att behöva förstå allt. Jag hoppas att publiken får vara med om en resa in i en annan persons psyke, i vår Nicos tankar, säger Nadja Weiss.

Mer om föreställningen på Dramatens webbplats

Mer information om projektstödet

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.