Eric Nirsas låtbok

– Klarinettspelmannen från Mattmar

Av Ville Roempke & Dan Lundberg

Det här är en bok om en spelman och hans repertoar: klarinettspelmannen Eric Nilsson (1884–1973) från Mattmar i Jämtland. Eric Nilsson är inte bara en av de största jämtspelmännen utan också en av de viktigaste länkarna till den äldre spelmansmusiken i Sverige över huvudtaget.

Boken flätar samman Erics låtar med texter om folkligt klarinettspel och Erics liv med hans låtar. Bakgrundsmaterial är de inspelningar som gjorts av Eric mellan åren 1920–1972. Här finns noggranna uppteckningar av vallåtar, valser, marscher, polketter, schottisar och polskor; sammantaget 31 låtar.

I boken skriver jämtspelmannen och författaren Ville Roempke om Eric Nilssons liv och musiksammanhang i Mattmar. Svenskt visarkivs chef Dan Lundberg, tillika klarinettist, skriver om arbetet med låtmaterialet och om klarinetten som folkmusikinstrument. Uppteckningarna är gjorda av Dan Lundberg och klarinettisten Mats Andersson.

Eric Nirsas låtbok vänder sig inte bara till klarinettister – alla låtar finns utskrivna för både klarinett (Bb-instrument) och till exempel fiol (C-instrument).

Beställ via prislistan

Kommentarer

Kommentera