Tryckta dragspelsnoter i Svenskt visarkivs samlingar.

Tryckta dragspelsnoter i Svenskt visarkivs samlingar. 

Dragspelsnoter och arrangemang

Hos Svenskt visarkiv finns över 3000 dragspelsnoter och dragspelsarrangemang. Här presenteras två arrangemang, det ena av Rune ”Gnesta-Kalle” Gnestadius och det andra av Gunnar Molthon.

Dragspelsmusiken är känd som en produktiv genre. Många dragspelare har varit flitiga som kompositörer och har även själva arrangerat musik. Framför allt arrangemangen är ofta unika handskrifter som skrivits särskilt för den egna orkestern eller dragspelsklubben men som aldrig har blivit kommersiellt utgivna.

Spännvidden är stor, från två stämmor för dragspel till ambitiöst utformade orkesterarrangemang. Här presenteras två exempel ur Svenskt visarkivs samlingar.

Gnesta-Kalle

I Rune ”Gnesta-Kalle” Gnestadius (1927-2010) arkiv finns över trehundra handskrivna arrangemang och nästan lika många kopior av handskrifter. Förutom Gnesta Kalle själv märks särskilt Gunnar Lundgren, Ricke Löw och Kewe Wickman som produktiva arrangörer.

De flesta arrangemangen är förmodligen skrivna till Gnesta-Kalles egen orkester eller till husbandet i något av alla de radioprogram där han var programledare. Här finns renskrivna manus till utgivningar på det egna Kultis-förlaget. I materialet ingår även kompositioner och arrangemang som skickats till Gnesta-Kalle från upphovspersonen med önskemål att få höra sitt alster i radio eller se det i nottryck.

Gnesta-Kalles egna arrangemang är ofta underhållande att bläddra i. De är uppenbart skrivna till hans egen orkester med nära vänner och mångåriga medmusikanter som klarinettisten Giovanni Jaconelli och fiolspelaren Eric Öst i sättningen.

Notbladen vittnar ofta om en intern humoristisk jargong och nottecknen samsas med drinkrecept, vitsar och andra lustiga anmärkningar. Ibland kan en påbörjad stämma avbrytas med bryska kommentarer som ”spela vad fan du vill” eller ”tänk själv” följt av en anmärkning att ”tiden för skrivandet är 00.35…”.

Gunnar Molthon

Även dragspelaren Gunnar Molthon (1909-2006), som bland annat var spelledare för Accordion Club i Stockholm, var en flitig arrangör. I hans efterlämnade arkiv finns 340 handskrivna arrangemang som än i dag är uppskattade och spelade. Svenskt visarkivs besöksexpedition får ofta förfrågningar efter arrangemang ur just Gunnar Molthons samling från dragspelare runt om i landet.

I Svenskt visarkivs vis- och låtregister går det att söka efter noter på dragspelsmusik i samlingarna.

Se Rune ”Gnesta-Kalle” Gnestadius arrangemang av Kväsarvalsen.

Se Gunnar Molthons arrangemang av valsen Haremsliebe.

Arkivförteckning över Rune ”Gnesta-Kalle” Gnestadius samling.

Arkivförteckning över Gunnar Molthons samling.

Kommentarer

Kommentera