Dragspelsnoter ur Svenskt visarkivs samlingar.

Dragspelsnoter ur Svenskt visarkivs samlingar. 

Vi firar dragspelets dag med ännu mer dragspel!

Den 6 maj varje år firas internationella dragspelsdagen i hela världen. På Musikverket däremot är varje dag en dragspelsdag!

Dragspelet har en betydande plats i 1900-talets svenska kulturhistoria. Att följa dragspelet i Sverige är att följa ett musikinstrument som har haft olika betydelser, förekommit i skilda roller och inom många olika genrer.

Både Svenskt visarkiv och Scenkonstmuseet har starka band till dragspelet. Lagom till dragspelets egen dag har vi fyllt på webbplatsen med mer dragspelsmaterial ur arkiven.

Titta, läs och lyssna

Dragspelet har varit både hyllat och föraktat. Läs Wictor Johanssons, forskningsarkivarie på Svenskt visarkiv, grundliga genomgång av instrumentets historia.

På webben kan du lyssna på unika och outgivna inspelningar med såväl kända som okända dragspelare.
I Svenskt visarkivs onlinekatalog kan du lyssna på ljudinspelningar som gjorts i dokumentationssyfte. Där finns även bilder och text från inspelningstillfällena.

Här kan du titta närmare på utvalt material ur samlingarna – en kassabok, dragspelsnoter, brev och dragspelsaffischer. Där finns även filmat material med dragspelaren Nils Fäcke som botaniserade i Scenkonstmuseets dragspelssamlingar 2005.

I arkiven finns presentationer och förteckningar över dragspelssamlingar, till exempel samlingen efter Gunnar Molthon som var den första att spela dragspel i tv – redan år 1947.

Missa inte Scenkonstmuseets samling av dragspelsinstrument.

På Musik- och teaterbiblioteket kan du dessutom låna såväl noter som böcker inom ämnet.