Söktips teaterkatalogen

Musik- och teaterbibliotekets söktips för Teaterbibliotekets kortkatalog (1937-1995).

Fritext

Skriv in ett sökord här för att söka bland alla ord som finns i databasen. Det kan vara en författares efternamn och/eller något ord ur titeln på ett verk. Välj ”Exakta orden” för att söka hela ord. Välj ”Del av ord” för att fånga upp ord som kan ha olika ändelser eller stavas delvis olika på olika språk.

Kategori

Välj bland kategorierna för att begränsa sökningen till en avdelning i katalogen.

Markera en kategori och klicka på ”Visa underindelning” för att se underkategorier.
Markera en kategori och klicka på Sök, för att komma till träfflistan för den kategori du valt. Eventuella underkategorier visas också.

Du kan välja att söka enbart i kategorier och bläddra genom korten i vald kategori eller kombinera med Fritext.

I den digitaliserade katalogen finns fyra kategorier: en systematisk del, en alfabetiskt sorterad del, samt kategorier för svensk respektive utländsk dramatik.

Litteratur, systematisk (ämnesindelad)

Den systematiska delen av katalogen har tre underkategorier.

Den första kategorin är sorterad ämnesvis efter Klassifikationssystem för svenska bibliotek.

Den andra kategorin är ordnad alfabetiskt efter ämnesord. Där söker man för att få hänvisningar till rätt klassifikationskod i den systematiska katalogen.

Ämnesordsdelen ger också hänvisningar till den tredje delen av katalogen, som kallas Slagord. Där hittar man de verk som inte passar in under någon klassifikationskod i den första delen. De är ordnade efter kategorier som skapats speciellt för teatermaterialet.

Litteratur, alfabetisk

I den alfabetiska delen av katalogen kan man söka efter författare, titlar, utgivare samt böcker om personer och deras verk. Viktigt att komma ihåg är att man inte kan söka efter dramatik i denna del av katalogen. Dramatik har egna kategorier i katalogen, se nedan. Man kan också söka på stadsnamn för de olika olika teatrarna.

Ordningen bland korten är först verk (ej dramatik) av personen, därefter om personen och slutligen om enskilda verk.

Dramatik

Pjästexter och pjäsmanuskript finns i Dramatik, svensk. Denna kategori innehåller såväl svenska dramer som utländska dramer översatta till svenska.

Dramatik, utländsk innehåller dramer på respektive språk men inga översättningar till svenska.

Klassifikationskoder

Sök i kategorin ”Litteratur, systematisk (ämnesindelad)” med hjälp av klassifikationskoder enligt Klassifikationssystem för svenska bibliotek (SAB-systemet). Du kan söka på ”Början av kod”, ”Del av kod” eller ”Exakt kod”.

Söktips

Med lite experimenterande kommer du säkert att hitta ett sätt att söka i kortkatalogen som passar dig, men under tiden kan du få några tips på vägen.

Fritextsökning fungerar så att man söker i texten på kortbilderna, som automatiskt gjorts om till sökbar text, så kallad OCR-tolkning. Denna process har emellertid sina begränsningar, så all information som står på korten finns inte alltid sökbar i databasen. Exempelvis är handskrivna kort svåra att OCR-tolka, vilket gör att de är notoriskt svåra att söka fram.

Det säkraste sättet att hitta, är att välja kategori tills du når underkategorin som ligger närmast det du söker, klicka på sök, och bläddra sedan fram i katalogen tills du kommer till det kort du söker.

Om författare eller boktitel är känd kan du göra en sökning i den alfabetiska kategorin, och sedan bläddra framåt, eller bakåt, för att säkerställa att det inte finns handskrivna kort för det material som du söker.

Kommentarer

Kommentera