Besök biblioteket

Hela Sveriges bibliotek för musik, teater och dans, öppet för forskare och alla intresserade. Ett av de största biblioteken i sitt slag i Europa. 

Biblioteket på Tegeluddsvägen 100

Låneexpedition, referensbibliotek och forskarrum.

Öppettider

Måndag kl. 12–17
Tisdag–onsdag kl. 10–17
Torsdag kl. 10–18.30

Adress

Tegeluddsvägen 100
Hitta hit

Kontakta oss

Låneexpedition och fjärrlån
08-519 554 12
exp@musikverket.se

Orkesterlån

Se framtagningstider och telefontider för orkesterlån.

Välkommen till biblioteket

I biblioteket på Tegeluddsvägen 100 finns låneexpeditionen, referensbiblioteket, tidskrifter, pjäsmanus, cd- och dvd-skivor samt en öppen samling med de nyaste böckerna för hemlån. Allt annat material finns i magasin, och beställs fram via bibliotekets kataloger. Det finns kopiator och scanner. Du kan också fynda noter och böcker.

Biblioteket har gratis trådlöst Internet. Datorer finns där du kan söka i bibliotekets och Svenskt visarkivs databaser och kataloger. En särskild plats är reserverad för att lyssna på musik och titta på filmer från Naxos Music Library, du kan också lyssna på Spotify.

För dig som behöver extra arbetsro eller vill titta på äldre ömtåligt material finns en läsesal.

I våra publika lokaler på Tegeluddsvägen 100 kan besökare boka följande lokaler:

  • Fokusrummet
  • Grupprummet

Fokusrummet och Grupprummet kan bokas upp till 2 timmar åt gången. Lokalerna kan bokas ett tillfälle i taget. De får bokas för icke-kommersiella syften, framför allt för att studera våra material.

Bokning görs via personal i låneexpeditionen.

Om lokalerna inte är bokade så går det bra att sitta där, men man är skyldig att flytta på sig om en bokning skulle börja.

Det finns även ljudrum med elpiano, hörlurar kan hämtas vid lånedisken. 

Tillgänglighet och trivselregler

Handikapptoalett med skötbord finns. Undvik störande mobiltelefonsamtal. Mat och dryck får inte förtäras i biblioteket. Husdjur (förutom ledarhund) lämnas utanför huset.

Boka en bibliotekarie

Du som behöver hjälp med mer avancerad informationssökning kan boka tid med en av bibliotekets musik- eller teaterbibliotekarier. Du får cirka en timmes skräddarsydd hjälp med att söka i samlingarna. Kontakta biblioteket för att boka, glöm inte att specificera vad du vill ha hjälp med.

Studiebesök

Föreningar, studenter, studiecirklar, orkestrar, bibliotekarier och andra intresserade kan få en guidning i bibliotekets lokaler och specialvisningar av det material eller de sökhjälpmedel ni är särskilt intresserade av. Kontakta biblioteket för bokning.

Du kan också ta del av vårt digitala studiebesök.

Referensbiblioteket

I referensbiblioteket finns allmänna uppslagsverk för musik, teater och dans. Biblioteket har också speciallexikon för mode, kostymer och konst samt personlexikon över skådespelare, sångare och kvinnliga tonsättare. Böcker om teater- och musikhistoria, både allmänna och för enskilda länder.  Förteckningar över enskilda tonsättares verk, pjäser, listor över noter för olika instrument och diskografier.

Stor samling med noter – så kallade vetenskapliga monumentautgåvor. Många tonsättares samtliga kompositioner, enskilda länders musik från olika perioder och i olika genrer. Noter i faksimil – nyutgåvor med exakta kopior av äldre nottryck eller tonsättarens handskrift. Ett urval av de mest efterfrågade sångböckerna av typen Vispop och Real book samt koral- och psalmböcker från olika tider och länder.

De flesta av bibliotekets och Svenskt visarkivs 250 tidskrifter står uppställda i referensbiblioteket. Alla årets nummer finns på hyllorna. Vill du läsa äldre nummer eller någon annan av bibliotekets tidskrifter kan du beställa fram dem, du hittar dem här: musiktidskrifter och teatertidskrifter. Observera att biblioteket har fasta tider för framtagning.

Material ur referensbiblioteket kan inte lånas hem, men det går bra att ta kopior för eget bruk. Se prislista.

Evenemang