Visans Gyllene Tid

– ny utgåva med sällsynta inspelningar av svenska visartister!

På en ny dubbel-cd presenterar vissångaren Peder Svan 33 idag alltför sällan hörda svenska visartister från 1900-talet, visans gyllene tid. Genom omfattande turnéer i folkparker och för folkbildningsföreningar, i 1960-talets visklubbar och i otaliga radio- och tv-framträdanden har visartisterna och den populära visan kommit att spela en stor och viktig roll i 1900-talets svenska musikliv. På Visans Gyllene Tid porträtteras betydelsefulla företrädare för visdiktande och framförande i inspelningar från mitten av 1910-talet till tidigt 70-tal.

Visans Gyllene Tid rymmer berömda namn som exempelvis Sven Scholander, som lyfte upp vissången till en respekterad estradkonst i slutet av 1800-talet, och nyligen bortgångna Margareta Kjellberg, inte minst känd från sin omfattande medverkan i radio och tv. Utgångspunkten för urvalet har emellertid också varit att presentera sångare och visor som antingen inte varit utgivna på fonogram tidigare eller inte är så bekanta för dagens lyssnare. För första gången utges här unika inspelningar med exempelvis Ruben Nilsson, Esse Björkman, Gösta Kullenberg och Margareta Lagerheim-Romare. Visartister på Visans Gyllene Tid som också förtjänar att ”återupptäckas” är till exempel Märtha Alhberg, Bertil Almqvist, Gösta Hådell, Lille Bror Söderlundh och Molly Åsbrink. Presentationer av samtliga vissångare och de utvalda visorna finns i ett medföljande häfte.

Visans Gyllene Tid är utgiven av Samfundet för visforskning i samarbete med Sveriges Radio och Four Leaf Clover Records.

Beställ via prislistan

Kommentarer

Kommentera