Julens visor. Foto: Fernando Medina

Julens visor. Foto: Fernando Medina 

Julens visor

Av Knut Brodin

Julens visor är en skattkista för alla som vill utvidga och förnya sin repertoar av visor och sånger till Lucia och julhelgerna samt för alla som är intresserade av äldre folkliga jultraditioner. Här finns en rikedom av gamla – och säkert för många okända – lussevisor, Staffansvisor, stjärngosse- och trettondagsvisor, jultiggarvisor, jullekar samt psalmer och andliga julvisor. Samlingen gavs ut av Knut Brodin 1936 och har länge varit svåråtkomlig. Brodin (1898–1986) är nog mest känd som nyskapande pedagog och tonsättare av barnvisor, bland annat i samarbete med Lennart Hellsing, men han ägnade sig bland mycket annat också åt att söka upp äldre visor ur arkiv och ur antikvariatens gamla visutgåvor och skillingtryck.

2010 presenterades Julens visor för en ny publik i faksimil, med Brodins kommentarer om visorna, deras ursprung och miljöerna de har sjungits i. Bakom nyutgåvan stod Samfundet för visforskning och Svenskt visarkiv.

Nyutgåvan innehåller en nyskriven inledning av Svenskt visarkivs medarbetare Ingrid Åkesson, som sätter in Knut Brodins vissamlande i ett större sammanhang. Ett urval av julvisorna finns inspelade av studenter vid Institutionen för folkmusik vid Kungliga Musikhögskolan och gavs ut tillsammans med faksimilen som en cd-bilaga. Nu är nytrycket här och i samband med det går det att lyssna på visorna på Musikverkets webbplats, här .

Julens visor var 2010 års medlemsbok i Samfundet för visforskning.

Samfundet för visforskning och Svenskt visarkiv i samarbete med Institutionen för folkmusik vid Kungliga Musikhögskolan.

Beställ via prislistan

Kommentarer

Kommentera