Färöresan 1959
1958 planerade Matts Arnberg en svensk-norsk-dansk inspelningsexpedition till Färöarna. Han var vid denna tid styrelsemedlem i International Folk Music Councils (lFMC:s) radiokommitté och hade där föreslagit gemensamma inspelningsexpeditioner till områden med odokumenterad folklig musiktradition. En första sådan expedition skulle på Arnbergs initiativ gå till Färöarna. Avsikten var att dokumentera den unika kvaddansen, en sångdans med medeltida anor som fortfarande levde i stark tradition på Färöarna.
Danmarks radio stod för rekognosceringsarbetet och gav arkivarien vid Dansk Folkemindesamling, Torkild Knudsen, och Thomas Alvad uppdraget i januari 1959 att förbereda inspelningarna på platsen.
Inspelningsresan ägde rum i februari 1959. Förutom danskarna och Matts Arnberg deltog Rolf Myklebust från Norsk Rikskringkasting. Det var också meningen att brittiska BBC skulle delta i expeditionen, men de hoppade av i sista ögonblicket. Tekniker var Gösta Wiker från Sveriges Radio.
80 band med dans
Det tekniska arbetet var besvärligt. Dels för att de fick frakta den tunga apparaturen i båt mellan de olika öarna och bära med sig stora ackumulatorer, eftersom det inte fanns ström på alla öar. Dels fanns det också andra problem – de fick experimentera med provisoriska mikrofonupphängningar eftersom kvaddansen framfördes av upp till 50-60 personer ringlande i tät långdans i trånga lokaler.
Inspelningarna gjordes under fastetiden. Tidpunkten var vald med tanke på att den manliga delen av befolkningen då var hemma från fisket. Färöiska radion hjälpte till med kontakterna med ortsbefolkningen. Ett 80-tal band med i huvudsak kvaddans som sedan använts i många programsammanhang spelades in under cirka 14 dagar. Bland annat gjorde Arnberg en serie program med rubriken ”Att dansa är nödvändigt” där han framför allt tog upp kvaddansens sociala funktion.
Lyssna på alla inspelningar från Färöresan
Kommentarer