Lapplandsresan 1953

1953 gjorde Matts Arnberg två långa resor i lappmarkerna för att dokumentera samernas sång – jojken. Tidigare hade jojkar spelats in sporadiskt i samband med Olof Forséns reportageresor. Nu planerade Matts Arnberg tillsammans med Håkan Unsgaard, vid den tiden chef för Radiotjänsts distriktskontor i Sundsvall, att göra en omfattande inventering av jojktraditionerna i landet. Som medhjälpare och kontaktman fungerade Israel Ruong, nomadskoleinspektör med stor personkännedom och med grundlig kunskap om jojken.

Första resan gjordes i mars och april och omfattade ett område från Jokkmokk i söder till Karesuando i norr. Nästa expedition företogs redan i november och december samma år och sträckte sig från Tärnaby till Arjeplog.

Dessa båda resor gav ett stort och rikt jojk-material som långt senare, 1969, redigerades till en grammofonutgåva som publicerades av Sveriges Radios förlag. Till grammofonutgåvan följde en bok – Jåjk – drygt 300 sidor med reseberättelser, texter och utförliga kommentarer. Skivutgåvan har senare återutgivits av Caprice Records.

Tillbaka

Kommentarer

Kommentera