Georg Riedel – Jazzmusiker och kompositör av Jan Bruér, Gunnel Fagius, Sofia Lilly Jönsson & Martin Nyström. Foto: Jonas André 

Georg Riedel, jazzmusiker och kompositör

Jan Bruér, Gunnel Fagius, Sofia Lilly Jönsson, Martin Nyström  

Få musiker har arbetat på ett så brett fält som Georg Riedel. Han har komponerat för jazzmusiker, barn, symfoniorkestrar och körer. Sånger som alla i vårt land känner, balettmusik, opera, musikal, kyrkomusik. Men främst för jazzensembler där han ofta själv medverkat.

För att spegla hela denna bredd porträtteras Georg Riedel i fyra kapitel: om jazzen, om barnsången, om körmusiken och det judiska, och slutligen om det klassiska arvet.

Författare är jazzhistorikern Jan Bruér, kännare av inte minst svensk jazz från 50- och 60-talet, Gunnel Fagius, en av vårt lands främsta företrädare för barn och sång, Sofia Lilly Jönsson, tidigare musikkritiker i Svenska Dagbladet, numera frilansande skribent med religion, teologi och musik som sina ämnen, slutligen Martin Nyström, Dagens Nyheters huvudkritiker för klassisk musik och opera.

Boken är rikt illustrerad och innehåller två cd med inspelningar från 70 år. Många av inspelningarna har aldrig tidigare varit utgivna.

Svenskt visarkiv har bland annat bidragit med bilder ur samlingarna.

Boken ingår i Visarkivets skriftserie Publikationer från jazzavdelningen, nr 29.

Kommentarer

Kommentera