Omslaget till kupletten, Ernst Rolf med blivande hustrun Tutta Berntzen och sjömanstablån Alle man på däck. Ur Musik- och teaterbibliotekets samlingar
Det bor i varje hjärta en liten amorin
Med anledning av Alla hjärtans dag är denna utvalda raritet en revykuplett av Georg Enders (1898–1954) som ingick i Ernst Rolfs Jubileumsrevy på Cirkus i Stockholm 1928. Det är en foxtrotvisa som heter Det bor i varje hjärta en liten amorin och den sjöngs i revyn av Alfhild ”Bullan” Weijden (1901–1969), svävandes över parketten i ett självlysande hjärta.
Illustrationen på notbladets framsida är målad av Einar Norelius (1900–1985) som också gjort programblad och scendekorationer för revyn (för övrigt samma konstnär som illustrerat barnboken Petter och hans fyra getter.) Texten, som börjar ”Jag kommer som en tjuv om natten”, är skriven av pseudonymen Nils Georg, alias de två studentspexkamraterna Nils Perne (1905–1965) och Georg Eliasson (1905–1973).
20-årsjubileum
Med jubileumsrevyn ville Ernst Rolf (1891–1932) fira att det var 20 år sedan han för första gången kom till Stockholm, tillsammans med Axel Engdahls (1863–1922) revysällskap, då som den okände Ragnar Johansson från Falun.
Revyn började ta form på vintern 1928 när Ernst Rolf spelade en annan revy i Oslo, och han verkade vilja slå på stort. Kostymtecknaren och hans ex-fru nr två Gueye Rolf (1902–1973) i Paris fick mängder av telegram av typen ”köp vänligast guldpärlor silverpärlor guldpaljetter blå paljetter guldspetsar silverspetsar blommor i olika färger ernst”. I Stockholm gick rykten om en jätterevy, och dessutom talades det om att Ernst Rolf skulle ha förlovat sig med en ung norska som medverkat i Oslorevyn. Mycket riktigt hade Ernst Rolf spanat in en av dansflickorna under genrepet på Casino-teatern i Oslo, den då 20-åriga Jenny Solveig ”Tutta” Berntzen (1907–1994).
Ernst skickade sin maskinmästare att köpa en jättebukett blommor till henne, uppvaktade henne intensivt och lyckades så småningom köpa loss henne från det kontrakt hon hade med Chat Noir-teatern så att hon kunde följa med till Göteborg och Stockholm och medverka i jubileumsrevyn. Tutta Berntzen fick i revyn framförallt sjunga kupletter där man lekte med kontrasten mellan hennes oskuldsfulla utstrålning och den lite mer vågade texten.
Ett lyckosamt år
Revyn bestod av 36 olika tablåer och spelades av en ensemble på totalt 96 personer. Inledningen måste förstås vara anslående och storstilad, så Ernst Rolf hade byggt upp en sjömanstablå där 48 svenska, danska, norska och engelska dansflickor paraderade, sjöng och dansade semaforeringsdans.
1928 blev ett lyckosamt år för Ernst Rolf. Han träffade Tutta (som han gifte sig med 1930), spelade jubileumsrevyn i bland annat Halmstad, Göteborg och Stockholm samt hann med att spela in 77 grammofonskivor.
Kommentarer