Pågående forskningsprojekt
Kvinnliga utövare och scenografi av trauma inom samtida rysk teater
I projektet Kvinnliga utövare och scenografi av trauma inom samtida rysk teater undersöker Olga Nikolaeva traumats scenografi i verk av kvinnliga regissörer och scenkonstnärer i samtida ryska teater.
Historiskt informerad ljuddesign: ett multidsciplinärt och strukturerat synsätt på digitalisering och utforskning av elektroniskt musikvarv
I projektet “Historiskt informerad ljuddesign: ett multidisciplinärt och strukturerat synsätt på digitalisering och utforskning av elektroniskt musikarv” ställer Mischa van Kan frågor som vad händer när instrument som användes i en ny experimentell musikstil arkiveras och blir betraktade som kulturarv? Hur påverkar detta musikers, teknikers och arkivariers sätt att betrakta dessa tidiga analoga elektroniska instrument? Läs mer.
En botfärdig synderskas svanesång: Barnamord i skillingtryck mellan visa och verklighet
Brott säljer, och så har det varit länge. På 1800-talet genom skillingtryck och i dag på kvällstidningarnas löpsedlar. I denna studie undersöker Karin Strand förhållandet mellan de visor om brott som såldes som skillingtryck under 1700- och 1800-talet, och den verklighet de var en del av. Läs mer om forskningsprojektet En botfärdig synderskas svanesång.
Vilkas röster, vems blick?
Kön, makt, kategorier och mångröstade berättelser i nordisk balladtradition. I projektet Vilkas röster, vems blick? undersöker Ingrid Åkesson medeltida balladers texter om äktenskap, heder, våld och makt.
Kreativa förflyttningar
Klassisk musik för en medialiserad värld
– visuella och audiovisuella representationer av västerländsk konstmusik i det moderna mediesamhället
Vilka föreställningar om klassisk musik finns i den digitala västerländska världen? Hur påverkar bilder och filmer på nätet vår uppfattning om klassisk musik. I projektet Klassisk musik för en medialiserad värld studerar Sverker Hyltén-Cavallius bland annat memes (humoristiska bilder) om klassisk musik som sprids i sociala medier.
Immateriellt instrumentbygge som folkmusikalisk materialisering
I projektet Immateriellt instrumentbygge som folkmusikalisk materialisering undersöks nutida instrumentbygge av folkmusikinstrument i Sverige som ett område där förhandlingar kring historisk autenticitet och produktutveckling för en levande tradition pågår. I detta spänningsfält finns en intressant dynamik och synen på instrumentbyggande som ett immateriellt kulturarv spelar här en viktig roll.