Illustration av en hjärna och musiksymboler. Bild: The Granger Collection/Scanpix. Montage: Statens musikverk

Bild: The Granger Collection/Scanpix. Montage: Statens musikverk 

Webb om musik och hälsa

Vi kan både må bättre och lära oss mer med musikens hjälp. Den nya webbplatsen Den kulturella hjärnan sätter fokus på ett växande forskningsområde.

Forskningen kring relationen mellan musik och den mänskliga hjärnan har tagit stora kliv framåt de senaste årtiondena. Forskare har till exempel kommit fram till att musik kan ha en kraftigt smärtlindrande effekt och kan fungera som såväl medicin som terapi.

”Livslång positiv effekt”

– Vi vet också att musikträning ökar både den språkliga och matematiska förmågan hos barn, och att tidig musikalisk aktivitet har en livslång positiv effekt på hjärnan, säger Gunnar Bjursell, professor emeritus i molekylärbiologi och den som leder projektet Musik och Hjärna vid Karolinska Institutets kulturråd.

Syftet med projektet och webbplatsen är att sprida dessa och andra kunskaper utanför forskarvärlden, till musiklivet och andra delar av samhället där de kan komma till praktisk nytta. Musikverket har bidragit med 220 000 kronor till projektet.

Betydelse för musiklivet

– Det här fältet kan komma att få stor betydelse för musiklivet. En ökad användning av musik inom till exempel vården kan öppna upp för en ny och stor arbetsmarknad för musikskapare inom alla genrer, säger Jonas Burman, chef för Musikplattformen vid Musikverket.

Till webbplatsen Den kulturella hjärnan

Läs mer om Musik och Hjärna

Om Musik och Hjärna i Aktuellt

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.