Blind-, fängelse- och strejkvisor studeras i nytt forskningsprojekt.

Blind-, fängelse- och strejkvisor studeras i nytt forskningsprojekt. 

Ny forskning kring utanförskapets röster

Utanförskapets sånger studeras i ett nytt forskningsprojekt vid Svenskt visarkiv. Blindvisor, kåklåtar och strejksånger ska lyftas fram ur samlingarna.

Det nya forskningsprojektet Utanförskapets röster utgår från skillingtryck, inspelningar och intervjuer från mitten av 1800-talet fram till cirka 1970. I fokus står blindvisor (tiggarverser av och om blinda personer), arbetslösas och strejkandes sånger, samt kåklåtar, (sånger med anknytning till fängelselivet). Materialet finns i Svenskt visarkivs samlingar på Musikverket. 

Outforskat kulturarv

Blindvisa i skillingtryck.

Blindvisa i skillingtryck.

– De tre sångtyperna har alla sitt ursprung i socialt utanförskap, ett tema som behandlas på olika sätt i visorna. Gemensamt för repertoarerna är även att de hittills har befunnit sig i skuggan som kulturarvs- och forskningsmaterial, säger Dan Lundberg, en av forskarna i projektet tillika överbibliotekarie och arkivchef på Musikverket.

Förutom att närstudera de olika sångsammanhangen och textvärldarna syftar projektet även till att lyfta fram visorna som källmaterial och socialhistoriska dokument. Forskningsprojektet är treårigt och genomförs med stöd från Kulturrådet.

Deltagare i projektet

  • Stefan Bohman, etnolog och chef för Strindbergsmuseet
  • Dan Lundberg, musiketnolog samt Överbibliotekarie/Arkivchef vid Musikverket
  • Karin Strand, musiktextforskare och forskningsarkivarie vid Svenskt visarkiv

 

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.