Musik, natur och klimat på Musik- och teaterbiblioteket

Forskaren Elin Kanhov och folkmusikern Emilia Amper pratar om musikens förhållande till klimat och hållbarhet. Foto t.v.: Sören Andersson / Stockholms universitet 

Musik, natur och klimat

Upptäck musikens förhållande till klimat och hållbarhet på Musik- och teaterbiblioteket. Hör forskaren Elin Kanhov berätta om nutida västerländska tonsättare och hur de förhåller sig till naturen i sina verk. Nyckelharpisten Emilia Amper delar med sig av sitt perspektiv på klimatet och bjuder på musik ur sin rika repertoar.

Den 21 september bjuder vi in till en kväll om musikens förhållande till klimat och hållbarhet på Musik- och teaterbiblioteket. Hör Elin Kanhov, forskare i musikvetenskap på Stockholms universitet, berätta om sin avhandling där hon studerar hur nutida västerländska tonsättare inom konstmusiken förhåller sig kreativt och etiskt till naturen i sin musik. Kanhov utsågs till mottagare av Bernadotteprogrammets stipendium 2023 för forskningsprojektet Vad kan musik göra för miljön. I det projektet studerar hon tre verk av svenska tonsättare som har miljö och klimat i fokus.

Under kvällen får du även höra folkmusikern och nyckelharpisten Emilia Amper berätta om sitt perspektiv på klimat och hållbarhet och hur hon förhåller sig till det i sitt arbete. Amper uppträder med både små ensembler och stora orkestrar på olika scener runt om i världen. De senaste åren har hennes sätt att arbeta förändrats i och med sina ställningstaganden i förhållande till klimatförändringarna. Hon har vunnit priser för sitt konstnärskap och sin skicklighet som nyckelharpist både i Sverige och internationellt och kommer under kvällen framföra verk på nyckelharpa. 

Tid: 17.30, 21 september
Plats: Tegeluddsvägen 100, Musik- och teaterbiblioteket
Ingen föranmälan krävs

Eventet kommer även att livesändas via Facebook: Musik, natur och klimat | Facebook