Dragspelsaffisch ur Svenskt visarkivs samlingar

Dragspelsaffisch ur Svenskt visarkivs samlingar 

Dragspelsaffischer

I Svenskt visarkivs samlingar finns ett hundratal affischer efter dragspelare. De utmärks av sensationslystna och storslagna rubriker och är inte sällan estetiskt tilltalande. Affischerna berättar något om dragspelarnas historia och om den publika dragningskraft som instrumentet har haft. De ger även en bild av ett Sverige före tv och internet, ett land där underhållningen fick komma till folket. Till idrottsplatser och folkparker, till folkets hus och nykterhetsloger i de mest avlägsna landsändar.

Ofta ingick dragspelarna i större turnésällskap. Där samsades de med artister som ”den sjungande mimikern och alltid glada komikern just hemkommen från en sjuårig turné i Amerika”. De fick uppträda tillsammans med en ”komisk excentrisk dansör i världsklass”. Eller så fick de spela till dans efter att den ambulerande biografen visat ”säsongens största och genomroligaste skrattnummer”.

När dragspelaren turnerade i eget namn i folkparkerna så förväntades musikerna kunna uppträda med ett så kallat scenprogram. Det innebar att när dansmusiken hade pausat så skulle publiken bjudas på särskilda show- och spexnummer. Med eller mot sin vilja fick dragspelare med kompmusiker uppträda med ”dråpliga parodier och festliga imitationer”, eller kanske sjunga ”cowboylåtar med verklig bravur”.

Här följer fjorton affischer ur Svenskt visarkivs samlingar. Klicka på första affischen för att visa dem i ett bildspel.