Albert Ranft

Albert Ranft. Fotograf okänd 

Teaterkungen Albert Ranft

Onsdagen den 18 september har du chansen att höra teaterforskaren Rikard Hoogland berätta om teaterkungen Albert Ranfts uppgång och fall. Han var en av Sveriges mest inflytelserika teaterdirektörer och hans teaterimperium spelade en huvudroll i det svenska teaterlivet mellan 1892 och 1926.

Datum: onsdag 18 september
Tid: kl. 17.30
Plats: Musik- och teaterbiblioteket, Tegeluddsvägen 100, Stockholm

FRI ENTRÈ!

Albert Ranft

Albert Ranft (1858–1938) var under sin storhetstid Sveriges största arbetsgivare inom teatern. Under en period ägde han alla Stockholms privatteatrar och drev även Stora teatern i Göteborg. Hans imperium var något alla verksamma inom svensk teater var tvungna att förhålla sig till.

Även om hans imperium föll i slutet av 1920-talet, lämnade han ett outplånligt avtryck på svensk teaterhistoria. Men hur skapade han sitt mäktiga teaterimperium? Och hur lyckades han hålla det framgångsrikt i över 30 år, trots ett allt hårdare teaterklimat? Dessa och flera andra frågor får du svar på under kvällens föreläsning.

Rikard Hoogland

Rikard Hoogland är docent och lektor i teatervetenskap, och ämnesansvarig i teatervetenskap vid Institutionen för kultur och estetik. Han forskar på fria teatergrupper, svensk teater under inledningen av 1900-talet, svensk samtida teater, Brecht och nutida teaterregi.

Arrangör: Musik- och teaterbiblioteket, Musik- och teatersamlingarnas vänner och Teater- och dansvetenskapliga föreningen