Om biblioteket

Musik- och teaterbiblioteket är ett allmänt bibliotek med stora samlingar för utlåning av noter för alla besättningar och i olika genrer samt litteratur och tidskrifter om musik och teater.

Välkommen att låna

Som låntagare kan du välja bland 120 000 böcker, 378 000 noter, 40 000 pjäsmanus, massor av dramatik, 200 tidskrifter samt cd och dvd. Lånekortet ger dessutom gratis tillgång till Naxos hela samling av cd och filmer.  

I referensbiblioteket kan besökare på plats ta del av och för eget bruk kopiera uppslagsverk, noter, arkiv, tidskrifter och onlineresurser.

Den som behöver hjälp med avancerad sökning kan boka en bibliotekarie.

Så behandlar vi personuppgifter

Musik

Biblioteket är ett av Europas största forskningsbibliotek inom musikområdet med rika samlingar av äldre tryck (1600–1800-tal) och handskrifter, bland annat flertalet betydande svenska tonsättares originalmanuskript.

Teater

Sedan 2010 ingår Sveriges Teatermuseums bibliotek och arkiv i Musik- och teaterbiblioteket. Biblioteket är ett av norra Europas största specialbibliotek för teater och dans.  Med drygt 73 000 volymer återspeglar boksamlingen vad som skrivits för och om teater i vid mening de senaste 500 åren.

Bibliotekets historia

Musik- och teaterbiblioteket var ursprungligen Kungliga Musikaliska Akademiens bibliotek. Biblioteket har en 250-årig historia och samlingarna går tillbaka till den gustavianska epoken. 

Läs mer om bibliotekets historia

Spela på Musik- och teaterbiblioteket

Musik- och teaterbiblioteket vill ge plats för ungdomar att musicera och framträda i bibliotekets lokaler samt i samband med detta lyfta fram bibliotekets samlingar för en yngre publik. Biblioteket har bland annat haft flera konserter med elever från musiklinjer på olika folkhögskolor runt om i landet. Vill du och/eller din grupp komma och spela på biblioteket, kontakta oss via mail.