Mattias Lundberg och Esmeralda Moberg är programledare för poddradioserien Den svenska musikhistorien. Bild: Simon Lundgren/Sveriges Radio

Mattias Lundberg och Esmeralda Moberg är programledare för poddradioserien Den svenska musikhistorien. Bild: Simon Lundgren/Sveriges Radio 

Premiär för poddradioserien Den svenska musikhistorien

Mattias Lundberg, musikforskare och tidigare medarbetare på Musikverket, är programledare för och hjärnan bakom den nya poddradioserien Den svenska musikhistorien. Den 4 mars är det premiär för serien som produceras av P2 Sveriges Radio och som kommer att handla om svensk musik från forntid och fram till år 1800. 

Mattias Lundberg började på Musikverket 2006. Hans forskning är bland annat inriktad på 1500- och 1600-talets kompositionstekniker, musikteori och lärda diskussioner om musik från samma period. Mattias var ansvarig för Musikverkets raritetssamlingar fram till februari 2015 då han gick tillbaka till en tjänst vid institutionen för musikvetenskap på Uppsala universitet.

Förutom att vara programledare för Den svenska musikhistorien står han även för grundforskning och råmanus. Informationen till programmet har han i första hand hämtat ifrån Musikverkets arkiv och samlingar.

Idén till radioserien föddes då Mattias upplevde en stor brist inom folkbildningen vad gäller svensk musikhistoria.

– Jag hoppas att detta ska bli en ögonöppnare för den spännande musik som finns och har funnits i Sverige genom åren, och att folk därigenom lär sig något om sig själva som de inte redan visste. Varför det blev som det blev, varför man skrev som man skrev och varför det lät som det lät, säger Mattias.

Från forntid till nutid

Serien omfattar 32 avsnitt och tar avstamp i forntiden och fortsätter fram till sekelskiftet år 1800. Mattias Lundberg är en av två programledare, den andra är Esmeralda Moberg, folkmusiker och programledare på P2. I vissa avsnitt medverkar även gäster, oftast experter på det tema som behandlas för dagen.

Den 4 mars är det premiär för Den svenska musikhistorien då de första fem programmen av serien går att höra på Sveriges Radios webbplats och i appen Sveriges Radio Play. Därefter släpps ett avsnitt varje onsdag. Lyssna här.

Musikverket i huvudrollen

Musikverket får en central del i serien. Detta då den mesta av informationen har hämtats ifrån Musikverkets arkiv och samlingar som innehåller tusentals handskrifter, musiktryck, brev och musikinstrument.

– Arkiven och biblioteken är en kunskapsmiljö där personalen har stora kunskaper om materialet, var det kommer ifrån och vad det betyder, säger Mattias.

Den svenska musikhistorien görs för P2 Sveriges Radio av produktionsbolaget Munck. En andra del av serien om 32 avsnitt från år 1800 till år 1900 finns även i planerna.

Läs mer om Musikverkets arkiv och samlingar hos Musik- och teaterbiblioteket, här och här hos Caprice Records, hos Visarkivet, här och här och hos Scenkonstmuseet.

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.