Åsa Ström Hildestrand. Foto: Jonas André

Åsa Ström Hildestrand. Foto: Jonas André 

”Kultur skapar ett levande samhälle”

Statsvetaren Åsa Ström Hildestrand är ny ledamot i Musikverkets insynsråd. Ett levande kulturliv i hela landet är en av hjärtefrågorna.

Åsa Ström Hildestrand är statsvetare med en bred bakgrund. I dag är hon kommunikationschef på Nordiska ministerrådets forskningsinstitut Nordregio, som arbetar med frågor kring hållbar utveckling utifrån ett regionalt perspektiv. Tidigare har hon bland annat arbetat på Svenska konsulatet i Los Angeles, Integrationsverket, FN:s befolkningsfond UNFPA, regeringens Framtidskommission och Näringsdepartementet.

Medlem i Musikverkets insynsråd

Nu kan hon lägga till ytterligare en rad på meritförteckningen, nämligen uppdraget som medlem i Musikverkets insynsråd.

– Det är ett oerhört spännande uppdrag. Jag har jobbat internationellt med kulturfrågor tidigare och förstås samhällsutveckling och styrning, men min tydligaste ingång till detta är nog som kulturkonsument. Jag är en hängiven amatörskådespelare och körsångare med ett stort intresse för Musikverkets verksamhetsområden.

Insynsrådet utses av regeringen och uppdraget är att ge råd och stöd samt bidra med kunskap i utvecklingen av verksamheten. Uppgiften är också att säkra demokratisk insyn och medborgerligt inflytande i verksamheten.

Kultur i hela landet

För Åsa Ström Hildestrand ligger de sociala och ekonomiska dimensionerna av kultur extra varmt om hjärtat. Musikverkets uppdrag att erbjuda kultur från norr till söder och se till att stödet till musiklivet kommer hela landet till del ser hon som mycket viktiga, liksom att öka jämställdheten och den etniska mångfalden – både i publiken och bland utövarna.

– Ett samhälle utan kultur har inte framtiden för sig, det visar all forskning. En anledning till att många väljer bort glesbygden och flyttar till större städer är till exempel närheten till ett större kulturutbud.

Centralt för samhällsutvecklingen

Därmed har kulturen en enorm potential för samhällsutvecklingen, menar hon.

– Allt fler regionala aktörer ser de kreativa näringarnas roll för att skapa attraktiva och inkluderande samhällen. Ett levande kulturliv är ett sätt att behålla och engagera unga invånare och i förlängningen skapa ett levande och hållbart samhälle. Jag har god inblick i de regionala strukturerna, något jag hoppas kunna bidra med i arbetet i Insynsrådet, så att vi kan se till att kulturen har en given plats i strategier för regional utveckling och minskad segregation i framtidens Sverige.

Fler medlemmar i Insynsrådet

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.