Tetra är en av de grupper som uppträder på årets Folk- och världsmusikgala i Umeå. Foto: Pressbild/Folk- och världsmusikgalan

Tetra är en av de grupper som uppträder på årets Folk- och världsmusikgala i Umeå. Foto: Pressbild/Folk- och världsmusikgalan 

Livesänt samtal om jämställdhet

Hur ser jämställdheten ut inom folk- och världsmusikgenren? Lördag den 22 februari anordnar Musikverket ett samtal om jämställdhet på Folk- och världsmusikgalan i Umeå. Samtalet livesänds på webben.

DISKUSSION OM JÄMSTÄLLDHET

Under de senaste åren har jämställdhet på folk- och världsmusikfestivaler och spelmansstämmor debatterats återkommande. Frågor om hur det ser ut i genrerna och om det finns brister i jämställdheten har diskuterats.

PANELSAMTAL

Diskussionen fortsätter på årets upplaga av Folk- och världsmusikgalan i Umeå. Musikverket bjuder in till samtal om hur jämställdhet kan mätas, om ett eventuellt behov av kvotering och tips och idéer på hur arbetet för en jämställd scen kan bedrivas.

– Det finns ett uttalat jämställdhetsfokus i seminarierna på Folk- och världsmusikgalan i år, vilket känns väldigt bra. Det är inte mindre än åtta inslag som behandlar jämställdhet, genus och queerteman, säger Musikverkets jämställdhetskoordinator Ulrika Gunnarsson.

I panelen sitter Emilia Amper, musiker, Anders Smedenmark, Musik i Syd, Amanda Lindholm, Jämställd festival, Susanne Holst, Umeå Universitet och Peter Bothén, Stallet.

Moderator är Ulrika Gunnarsson, jämställdhetskoordinator på Musikverket.

LIVESÄNDNING PÅ WEBBEN

Samtalet livesänds på Musikverkets webb och twittras ut i realtid. Följ det på @musikverket och hashtag: #jämusik

Tid: lördag 22 februari kl 10.00–11.30
Plats: musikverket.se/video (länk till sändningen finns tillgänglig den 22 februari) eller på plats i Umeå, Folkets Hus, Peterson Berger

Samtalet ingår i en serie som arrangeras inom ramen för Musikverkets jämställdhetsuppdrag

Se övriga delar i serien

Folk- och världsmusikgalan i Umeå äger rum mellan den 19 och 23 februari och anordnas med projektstöd från Musikverket

Läs mer om seminarierna på Folk- och världsmusikgalan

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.