”Viktigt uppdrag när musiklivet omstruktureras”

Magnus Gustafsson är vice vd i Musik i Syd och nyligen utsedd till Musikverkets insynsråd.

– Ett viktigt uppdrag. I spåren av Rikskonserters nedläggning sker nu en omstrukturering i musiklivet både regionalt och nationellt. Otroligt spännande att följa Musikverkets roll i den utvecklingen.

Väl förankrad i musiklivet

Hans arbete på Musik i Syd innebär närkontakt med det levande och nyskapande musiklivet på lokal, regional, nationell och internationell nivå. Och han har ett förflutet som journalist vid Sveriges Radio och arbetade bland annat med Mitt i musiken när programmet startade i slutet av 1990-talet.

Han är också musikforskare knuten till Lunds universitet och i sin tidigare roll som musikarvschef aktiv i musikarvens värld, med anknytning till både Musik- och teaterbiblioteket och Svenskt visarkiv. Han var med och skapade kulturledarprogrammet vid Linnéuniversitetet och han föreläser ibland för musikhögskolestudenter, främst i Stockholm.

Kulturarv och nyskapande

Magnus Gustafsson är också riksspelman och spelar, när tiden så räcker till, i de fria grupperna Sågskära, Höök och Bålgetingen.

– Musikverket innefattar både kulturarv och det levande nyskapande musiklivet och jag ju har ett ben i varje läger. För mig är det självklart att kulturarvet i sig kan leda till nyskapande musik, att en koppling till arkiven innebär spännande möten och nyskapande. Den inställningen bär jag med mig in i Musikverkets insynsråd.

Allmänhetens företrädare

Insynsrådets uppdrag ser han som att som allmänhetens företrädare bevaka att myndigheten arbetar i linje med uppsatta direktiv och mål i sin utveckling och i sina viktiga processer, menar han.

– Självklart ska insynsrådet också vara ett stöd och ett bollplank för generaldirektören. En spännande roll i denna tid när hela musiklivet omdanas.

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.