Med kulturarvet i ryggsäcken

Ulrica Grubbström är ny ledamot i Musikverkets insynsråd sedan november 2012. Hon har mångårig erfarenhet av kulturarvsfrågorna från sin position som länsmuseichef och vd för Västerbottens museum med sig in i insynsrådet.

Ulrica Grubbström

– Ett intressant uppdrag i en intressant myndighet med ett spännande uppdrag. Att Musikverket kombinerar nyskapande och kulturarv är intressant, konstaterar hon.

Chefsjobbet på Västerbottens museum kombinerar hon med styrelse- och andra uppdrag. Hon sitter bland annat i styrelsen för Attjé Svenskt fjäll och samemuseum och har just avslutat ett sexårigt uppdragi ICOM – internationell organisation för museer samt är ordförande i landsantikvarieföreningen för länsmuseichefer. Hon har de senaste tio åren varit chef för Västerbottens museum och var dessförinnan chef för Skellefteå museum.

Vad tar du med dig därifrån?

– En bred bild av museiverksamheten och jag ser tydligt hur strukturen i kulturlivet förändras. Inte minst av kultursamverkansmodellen som infördes 2011 och den regionalisering av finansieringen som den innebär.
– En så ny aktör som Musikverket kan ge nya impulser i befintliga verksamheter och skapa oanade möjligheter. Och det gör uppdraget i insynsrådet både viktigt och spännande.

Vad är det viktigaste i ditt nya uppdrag tycker du?

– Att bidra med de erfarenheter jag har från musei- och kulturarvssektorn. Och naturligtvis det viktiga demokratiska uppdraget att utöva insyn i myndigheten för medborgarnas räkning. Mycket intressant och viktigt.

Ulrica Grubbström efterträder Maria Jansén som utsetts till överintendent och chef för Historiska museet.

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.