Med gehör mot musiklivet

Helena Wessman är vd och konstnärlig chef för Göteborgs Symfoniker, en trombonist med mångsidig erfarenhet från musiklivet på olika nivåer: lokalt, regionalt, nationellt och internationellt. Nyss utsedd till Musikverkets insynsråd.

Helena Wessman. Foto: Anna Hult

Foto: Anna Hult

– Här får vi bryta ny mark. Det är roligt att vara med och diskutera myndighetens roll när den formas, säger hon om uppdraget i Musikverkets insynsråd.

Och tillägger i nästa andetag att det är svårt att veta exakt vad uppdraget innebär eftersom det är så nytt.

Ny rollfördelning

– Det blir en ny rollfördelning i hela musiklivet, alla får nya positioner med Musikverket och med samverkansmodellen för Kulturrådets stöd. Spännande!

Hon understryker vikten av att myndigheten lyssnar och signalerar ett gehör mot det fria musiklivet under sin framväxtprocess.

– Det finns grupper som förväntar sig att bli lyssnade på, bli hörda.

Länsmusiken viktig spelare

Helena Wessman ser länsmusiken som en viktig spelare i musiklivet och för det nya landskap som nu växer fram inom musiklivet.

– Länsmusiken är en viktig länk mellan frilansande artister och arrangörer.

Och i länsmusiken har hon sin bakgrund. Hon började som trombonist och har bland annat jobbat i brasskvintetten Linnékvintetten och i Uppsala kammarorkester vid Musik i Uppland. Hon har suttit på poster som informationschef och biträdande direktör vid Västmanlandsmusiken där länsmusiken, Västerås Sinfonietta och Västerås konserthus ingår. Och hon har varit rektor för Högskolan för scen och musik i Göteborg.

– Jag är dessutom uppvuxen med musiklivet inom Svenska kyrkan, har fått en bred bild av musiklivet. Den tar jag med mig i arbetet i insynsrådet.

Musikverkets insynsråd

Insynsråd utses av regeringen och är rådgivande i enrådighetsmyndigheter som Musikverket som inte har någon styrelse eller annat beslutande organ. Insynsrådet har ingen beslutsfunktion, generaldirektören fattar alla beslut. Ett insynsråd kan ha till uppgift att tillföra insyn, råd och stöd från intresseorganisationer, kunskap eller unik kompetens. Uppgiften kan också vara att säkra demokratisk insyn och medborgerligt inflytande.

Läs mer om insynsråd.

 

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.