Hilda Larsson

Hilda Larsson (1895–1965) föddes i Lau på Gotland. Hon åkte till Stockholm i unga år och bodde under en period i USA. Hon har lämnat efter sig en visbok med kärleksvisor, valser och små teckningar.

Hilda Larsson. Foto: Svenskt visarkiv

Hilda Klara Larsson föddes vid Botels i Lau den 27 november 1895. Hon var äldsta dotter, näst äldst i en syskonskara med sex barn. Visboken har svart vaxdukspärm. På försättsbladet har hon tecknat en vilande kvinna och skrivit sitt namn den 14 februari 1914.

Den första visan är Skördeflickan som berättar om en ung flicka vars älskade drog ut i krig mot Ryssland med Gustav den tredje. När ungmön fick dödsbud brast hennes hjärta av sorg.

Kärleksvisor dominerar

Kärleksvisorna dominerar i visboken. Här finns också marscher och valser och här och var små fina teckningar: en fiol, några fåglar, en liljekonvaljestängel. Så var Hilda också konstnärligt lagd, hon målade tavlor och studerade konst under sina år i Amerika. Men om och var hon sjöng ur sin visbok minns ingen i dag. På sista uppslaget verkar hennes vänner skrivit verser som i en poesibok, de är skrivna med olika handstilar.

Som ung for Hilda till Stockholm och tog plats, sedan vidare till Boston. Hilda var till yrket husföreståndarinna. Hon gifte sig aldrig och fick inga barn. I samband med börskraschen förlorade hon sina pengar och återvände till Europa.

Hilda bodde i flera år i Paris innan hon återvände till Stockholm där hon förestod hushållet för en notarie på Gävlegatan 11. När åldern tog ut sin rätt flyttade hon hem till Gotland och dog 1965 efter en tids vistelse på Follingbo sjukhus. Hon vilar på Lau kyrkogård.

Eva Sjöstrand

Bilder på Hilda Larsson

Hildas visbok