Tongenerator. Foto: Musik- och teaterbiblioteket, EMS fotoarkiv

Tongenerator. Foto: Musik- och teaterbiblioteket, EMS fotoarkiv 

Nytt nummer av Dokumenterat

En historisk översikt över svensk elektronmusik, en väska full med danshistoria och svensk 1600-talsteater. Nya numret av Musik- och teaterbibliotekets tidskrift Dokumenterat är här.

Dokumenterat är en elektronisk tidskrift med fokus på bibliotekets arbete med arkiv och dokumentation. Specialpresentationer av enskilda arkiv och samlingar, musikikonografiska bidrag och bibliografier varvas med förteckningar över källmaterial i svenska arkiv, bibliotek och museer.

Jubilerande elektronmusik

Det senaste numret bjuder bland annat på en djupdykning i elektronmusikarkiv i Musikverkets samlingar. Bibliotekarien Pär Johansson fokuserar på två jubilerande institutioner, 80-åriga musikföreningen Fylkingen och Elektronmusikstudion som firar 50-årsjubileum 2014. Texten ger en historisk översikt och en sammanfattning över den litteratur och forskning som finns på området.

Mary Skeapings koffert

Teaterbibliotekarien Magnus Blomkvist skriver om den engelska dansaren och koreografen Mary Skeaping, som bland annat var balettchef på Operan under 1950-talet. Bakgrunden är en väska som hittades i den svenska koreografen Regina Beck-Friis dödsbo med material som tillhört Mary Skeaping. Utifrån detta beskriver Magnus Blomkvist Skeapings historia och hur hon kom att utveckla det svenska danslivet.

Teater på slottet

Hur och var spelades det teater innan det fanns faktiska teatrar att spela på? Arkivarien Virve Polsa skriver om 1600-talets teater i Sverige och hur det vid denna tid spelades på alla möjliga ställen som vanligtvis användes för andra syften. Fokus ligger på hovet och slotten med beskrivningar av hur några av de större rummen kunde användas som teatrar när olika teatersällskap besökte huvudstaden.

Till Dokumenterat

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.