Dokumenterat nummer 47

Dokumenterat nummer 47 

Dokumenterat 47 är här

En autograf av Tjajkovskij, konsertlivet i 1850-talets Stockholm och mängder av spännande och illustrerade notomslag. Läs om detta och mycket mer i nya numret av den elektroniska tidskriften Dokumenterat.

Dokumenterat är en elektronisk tidskrift med fokus på Musik- och teaterbibliotekets arbete med arkiv och dokumentation. Specialpresentationer av enskilda arkiv och samlingar varvas med förteckningar över källmaterial i svenska arkiv, bibliotek och museer. Här finns även mer allmänt hållna artiklar som på olika vis berör musikens, teaterns och dansens världar.

Tjakovskij i gömmorna

I det nya numret av Dokumenterat avslöjar raritetsbibliotekarien Marina Demina den spännande historien om hur Tjakovskijs bearbetning av Mozarts Figaros bröllop hamnade i Musik- och teaterbibliotekets gömmor.

Konsertlivet i Stockholm runt 1850

Göran Tegnér skriver om den italienska operasångaren Francesco Ciaffei som kom till Stockholm 1848. Som bakgrund tecknar Tegnér en bild av dåtidens konsertliv – både vad gäller lokaler, platser och repertoar. Dessutom får läsaren ta del av Ciaffeis vardag i form av berättelser om konsertverksamhetens administrativa vedermödor.

Notomslag

Före detta bibliotekschefen Veslemöy Heintz och tidigare musikarkivarien Inger Enquist har djupdykt i bibliotekets samlingar och hittat ett stort antal intressanta och vackra notomslag. Mer än att bara utgöra ett vackert yttre avslöjar dessa omslag dessutom saker om sin samtid och om sina upphovsmän.

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.