Ur verket Speaker Swinging av Gordon Monahan.

Ur verket Speaker Swinging av Gordon Monahan. 

EMS presenterar: Gordon Monahan

I utlandet är han en legendar, här är han en doldis. Nu kommer ljudkonstnären Gordon Monahan för första gången till Sverige, bland annat för en konstnärspresentation på Musik- och teaterbiblioteket.

Varje år kliver ett 50-tal internationella gästtonsättare över tröskeln till Elektronmusikstudion, EMS. I dygnet runt-öppna, högteknologiska studior får de möjlighet att skapa och utveckla sin musik.

Prisad experimentell musiker

En av årets inbjudna gästtonsättare är kanadensaren Gordon Monahan, som inledde sin karriär i slutet av 1970-talet. Sedan dess har han vunnit flera priser för sin experimentella musik och ljudkonst, både i hemlandet Kanada och i länder som USA, Tyskland och Polen.

Piano, högtalare, video och datorkontrollerade ljudmiljöer utgör alla lika självklara delar i Gordon Monahans konstnärskap.

”En drömbokning”

Trots framgångarna hos både kritiker och publik – ljudkonstlegendaren John Cage hade till exempel ett mycket gott öga till Monahan – har han förblivit tämligen okänd i Sverige. Men i samband med att Elektronmusikstudion, EMS, firar 50 år blir det kanske ändring på den saken.

– Att just Gordon Monahan kommer att inleda EMS 50-årsjubileum känns som en drömbokning. Hans verk Speaker Swinging är en modern klassiker som kombinerar enkelhet och ambition och nu får vi för första gången en heltäckande presentation av hans konstnärskap i Sverige, säger Elektronmusikstudions chef Mats Lindström.

Presentation på Musik- och teaterbiblioteket

Den 23 januari intar Gordon Monahan Musik- och teaterbiblioteket för en konstnärspresentation med klingande exempel. Evenemanget är öppet för alla, fritt inträde.

Tid: 23 januari kl 18
Plats: Musik- och teaterbiblioteket, Torsgatan 19, plan 5
Fri entre!

Sverigepremiär på Art’s Birthday Party

Kvällen efter ger Monahan sin första Sverigespelning på festivalen Art’s Birthday Party på Södra Teatern i Stockholm där han kommer att framföra sitt numera klassiska verk Speaker Swinging från 1982.

Inspirerat av dopplereffekten från rörliga ljudkällor, som till exempel Leslie-högtalare och bilar med hårdrock strömmande ur öppna fönster en sommarkväll, använder Monahan flera högtalare och audiooscillatorer för att skapa en stämning av svett, kamp, rädsla och förförelse. Läs mer om verket på Gordon Monahans webbplats (på engelska).

Tid: 24 januari kl 23
Plats: Art’s Birthday Party, Södra Teatern, Stockholm
Fri entré, åldersgräns 20 år. Festivalen direktsänds även i Sveriges Radio P2.

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.