Närbild från EMS. Foto: Miki Anagrius

Närbild från EMS. Foto: Miki Anagrius 

Grattis EMS 50 år!

Elektronmusikstudion, EMS, fyller 50 i år. En celeber gästtonsättare och tvådagarsfestivalen Art’s Birthday Party inleder firandet.  

Från kammarmusik till smal techno. EMS har utgjort navet för elektronmusik och ljudkonst i Sverige sedan starten 1964. Upplägget är detsamma nu som då – att erbjuda högteknologiska studior och utbildning för tonsättare inom elektronisk musik.

Världsunik studio med banbrytande teknik

Sverige var tidigt ute med att inrätta ett nationellt center för elektronmusik. EMS bildades som en del av Sveriges Radio efter ett effektivt och mångårigt lobbyarbete av en grupp svenska experimentella tonsättare, däribland Knut Wiggen som blev EMS första studiochef.

Tekniken i studion var världsledande och lockade tonsättare från flera olika länder. Än i dag har EMS en omfattande internationell verksamhet med ett 50-tal internationella gästtonsättare per år.

Musikskapande dygnet runt

1969 blev EMS en statligt finansierad stiftelse. 1985 flyttade studion in i sina nuvarande, specialdesignade lokaler på Söder Mälarstrand i Stockholm och 2011 blev EMS en del av Musikverket.

Studiorna är sex till antalet och öppna dygnet runt. Carl Michael von Hausswolff, Hanna Hartman, Andreas Tilliander och Lise-Lotte Norelius tillhör den skara tonsättare och ljudkonstnärer som i dag är verksamma på EMS.

Firar i olika delar av världen

När studion nu fyller 50 sker firandet förstås i musikens tecken. Jubileumsevenemang i Sverige och utlandet kommer att avlösa varandra under året och det hela sparkas i gång med ett celebert besök.

På den internationella musikscenen är den kanadensiske ljudkonstnären Gordon Monahan en legendar, men i Sverige är han något av en doldis. Nu kommer Monahan för första gången hit, bland annat för att arbeta i EMS studior och för att inleda 50-årsfirandet.

Presentation på Musik- och teaterbiblioteket

Gordon Monahan intar Musik- och teaterbiblioteket för en konstnärspresentation med klingande exempel. Evenemanget är öppet för alla, fritt inträde.

Tid: 23 januari kl 18
Plats: Musik- och teaterbiblioteket, Torsgatan 19, plan 5
Mer info

Sverigepremiär på Art’s Birthday Party

EMS fortsätter firandet på tvådagarsfestivalen Art’s Birthday Party. Flera av EMS verksamma tonsättare står på scen, dessutom ger Gordon Monahan sin första Sverigespelning och framför sitt numera klassiska verk Speaker Swinging från 1982.

Tid: 24–25 januari
Plats: Art’s Birthday Party, Södra Teatern, Stockholm
Fri entré, åldersgräns 20 år. Festivalen direktsänds även i Sveriges Radio P2.

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.