" "

Musik och migration är temat under en konferens som hålls på Svenskt visarkiv. Foto: Jonas André 

Extra miljoner banar väg för svensk musik

Internationellt, experimentellt och traditionellt – extrapengarna från nedlagda Rikskonserter täcker in alla begreppen och snabbar på internationaliseringen i musiklivet. De cirka 9 miljonerna går till såväl experimentella och nyskapande projekt i Europa och USA som till att rädda unika inspelningar i Västafrika.

Enligt regeringsbeslut ska pengarna från nedlagda Rikskonserter gå till Musikverket som ska använda dem till stöd för musiklivets internationalisering.

– Med de här pengarna har vi fått en chans att praktiskt gestalta den internationella dimensionen av Musikverkets uppdrag i hela dess bredd, säger Musikverkets generaldirektör Stina Westerberg.

– Vi har kunnat möta tunga internationella aktörer och skapat planer för samarbeten som annars inte hade varit möjliga. Det ger oss ett unikt tillfälle att starta projekt som vi räknar med kommer att få stor betydelse för det svenska musiklivets internationalisering.

9 miljoner kronor

Inte mindre än 19 projekt får dela på drygt 3 miljoner kronor i stöd för internationella samarbeten på olika håll i världen inom ramen för Rikskonserterpengarna.2,3 miljoner går till ett treårigt strategiskt samarbete mellan Musikverket och Export Export Music Sweden för att etablera det fria musiklivet utomlands. Dessutom går dryga 3 miljoner kronor till en rad strategiska satsningar, se presentationen nedan.

EMS-samarbete med ZKM

Elektronmusikstudion har inlett ett långsiktigt samarbete med Zentrum für Kunst och Medientechnologie (ZMK) i Karlsruhe i Tyskland, där EMS var ett av inslagen för en utställning om ljudkonst mellan 1960 och 1980.

The Embassy Reconstructed

I slutet av januari ska flera ljudkonstnärer skapa installationer som undersöker hur fenomenet diplomati kan gestaltas i ljud. Projektet äger rum på Sveriges ambassad i Berlin och sker inom ramen för festivalen Transmediale.

Issue Project Room i New York

Elektronmusikstudion har två svenska showcases på experimentscenen Issue Project Rooms Swedish Energies i New York, ett 2012 och ett 2013.

Digitalisering räddar västafrikanskt kulturarv

Svenskt visarkiv gör tillsammans med Folkmusikens hus i Rättvik en digitaliseringsaktion för National Centre for Arts and Culture i Banjul i Gambia och deras arkiv. Arkiven innehåller ovärderliga traditionsinspelningar som med hjälp av projektet räddas undan förstörelse, samtidigt som kontakterna mellan svenskt och västafrikanskt musikliv stärks.

Musiken och hjärnan

Karolinska institutet har fått stöd för ett internationellt symposium på temat hjärnforskning om hur hjärnan påverkas av musik.

Noter med engelska kommentarer

Musik- och teaterbiblioteket har kunnat förstärka sitt innehav av noter där svenska musikverk kommenterats på engelska så att verken blir lättare att framför utomlands.

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.