Dungen kommer att framföra musik till filmen The Adventures of Prince Achmed vid Cinematekets serie med stumfilmskonserter, Sounds of Silence. Foto: Cinemateket

Dungen kommer att framföra musik till filmen The Adventures of Prince Achmed vid Cinematekets serie med stumfilmskonserter, Sounds of Silence. Foto: Cinemateket 

Livemusik och stumfilm i spännande möten

Vad händer när vår samtids musik och stumfilm från förr möts i en biosalong? Snart får vi svaret. Under året kommer en rad svenska artister att framföra sin specialkomponerade musik till både klassiska och mindre kända stumfilmer. 

Svenska filminstitutets biografverksamhet Cinemateket vill genom projektet Sounds of Silence erbjuda annorlunda upplevelser. De har låtit sex av de mest spännande svenska grupperna och artisterna skapa musik till varsin stumfilm för att frambringa stora möten mellan nutid och dåtid, film och musik. Verken kommer att framföras live till filmerna som visas i Bio Victor i Filmhuset i Stockholm. Först ut är Dungen som uppträder den 3–4 maj.

Annorlunda upplevelser

Cinematekets stumfilmsvisningar är välbesökta och de hoppas nu på att både befintlig och ny publik får annorlunda biografupplevelser.

– Vi är väldigt nöjda med urvalet av filmer som vi tycker ger en jättebra introduktion till stumfilmen för nya besökare, samtidigt som det finns några mindre vanliga titlar för de hugade besökarna, säger Anders Annikas, programredaktör på Cinemateket.

Musikerna har i samarbete med Cinemateket valt filmer att ackompanjera. Urvalet är brett och täcker många ämnen, länder och kulturer. Dessutom innehåller det två filmer av kvinnliga regissörer, något som var ovanligt under stumfilmens storhetstid.

Dungen spelar på premiären

Först ut att framföra sin musik är Dungen–ett rockband som influeras av såväl hiphop som folkmusik och 60-talspsykedelia. De har gett ut sju album och turnerat runt om i världen med sin bitterljuva, melodiösa musik. Nu har de skapat musik till Lotte Reinigers The Adventures of Prince Achmed från 1926. Filmen är en uppfinningsrik tolkning av Tusen och en natt, och är världens äldsta bevarade animerade långfilm.

Fler artister och filmer

Varje film med sin livemusik visas under två kvällar på Bio Victor i Filmhuset i Stockholm.

Alla musikakter och stumfilmer som ingår i projektet:

Dungen: The Adventures of Prince Achmed(Die Abenteuer des Prinzen Achmed), 3–4 maj.
Anna Järvinen: Den röda bokstaven (The Scarlet Letter), 23–24 augusti
bob hund: Mannen med filmkameran (Tjelovek s kino-apparatom), 12–13 september
Marcus Holmberg: La coquille et le clergyman + Vormittagsspuk, 18–19 oktober
Hans Appelqvist: I Was Born, But… (Otona no miru ehon – Umarete wa mita keredo), 29–30 november
Hydras Dream (Matti Bye och Anna von Hausswolff): En kvinnas martyrium(La passion de Jeanne d’Arc), 6–7 december

Mer information om filmerna och artisterna hittar du hos Cinemateket. Projektet Sounds of Silence är delvis finansierat med projektstöd från Musikverket.

Mer om projektstödet.

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.