Den djupaste platsen i Nordsjön. Foto: Linnea S Arbab

Den djupaste platsen i Nordsjön. Foto: Linnea S Arbab 

Nyskriven opera om ensamhet

Ensamhet, gemenskap och flykt. Den nyskrivna operan Den djupaste platsen i Nordsjön är ett nordiskt samarbete som tar publiken till avlägsna platser vid Nordsjöns strand. I slutet av juni uruppförs den i Helsingör.

Med tillit och tro på impulser vill opera- och scenkonstgruppen Freebird berätta historier om människor. Tillsammans med flera nordiska aktörer sätter de nu upp en operaföreställning som turnerar i Sverige och Danmark under sommaren. Föreställningen fick 150 000 kronor i projektstöd från Musikverket i ansökningsomgång 2013:2.

Flykt och ensamhet

Den djupaste platsen i Nordsjön är en nyskriven opera om två personer som avstått relationer, människor, skuld och skam och valt ensamhet. En dag finner de en man i en öde skog och ett triangeldrama uppstår. De drivs mot varandra och tillsammans flyr de från och till ensamhet. Djur har en central roll i historien och finns med både i bakgrunden och som huvudpersoner. Även de berättar en historia om flykt, gemenskap och ensamhet.

Musiken i föreställningen är komponerad av Daniel Hjorth och är skapad för sex sångsolister och en liten instrumentalensemble som utgörs av basklarinett, cello, accordion och keyboard/elektronik. Ensemblen har en stor dynamisk bredd och den elektroniska delen bidrar med associationer till nutida populärkultur.

Nordiskt samarbete

Projektet är ett samarbete mellan Freebird i Malmö, ÖresundsOperan (Nordic Opera) i Köpenhamn och Artcenter i Reykjavik. Skaparna av Den djupaste platsen i Nordsjön är svenskarna Daniel Hjorth, kompositör, och Helena Röhr, regissör, den danska dramatikern Julie Maj Jakobsen och den isländska scenografen Elín Edda Árnadottír.

Den djupaste platsen i Nordsjön får urpremiär i Helsingör den 26 juni. Den spelas sedan i Sverige och Danmark under sommaren. Den kommer även att spelas under 2015, bland annat på Island och i Norge.

Den djupaste platsen i Nordsjön – turné 2014

26 juni, urpremiär i Helsingör, Danmark
27–29 juni, Helsingör, Danmark
10–11 juli, Ystad
19 juli, Halmstad
25 juli, Malmö
30 juli–31 juli och 1 augusti, Copenhagen Opera Festival, Köpenhamn, Danmark
4–5 september, Kolding, Danmark

Mer om Musikverkets projektstöd.

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.