Stockholm International Jazz & Blues Festival - Gregory Porter Foto: Magnus Palmquist 

All That Jazz! 2012

En förnyad jazzfestival genomfördes 2012 med jazzmusiker av högsta klass. Denna gång på flera inomhusscener både i Stockholm och i övriga Sverige.

Genom att ersätta Stockholm Jazz Festival och Swedish Jazz Celebration med en modern mer urban festival skapades mötesplatser som tog sin utgångspunkt i dagens musikliv och aktörer, med mer fokus på själva musiken och för en publik i alla åldrar.

Festivalen omfattade 20 scener med olika karaktär i Stockholm såsom Konserthuset, Kulturhuset, Berns, Fasching, Gyllene Cirkeln och Engelen med flera. Med hjälp av SKAP och Svensk Jazz arrangerades också 80 konserter på vitt skilda arenor i övriga landet.

Strategibyte

– Vi bytte strategi och lyfte de svenska musikerna som de internationella stjärnor de är. Och det hade effekt! säger Lena Åberg Frisk. Vi lade också stor vikt vid att uppnå så jämn balans som möjligt mellan manliga och kvinnliga affischnamn. Vi nådde inte målet 50/50 men väl 40/60, tillägger hon.

Med en utförlig festivalbilaga och ny grafisk profil i Dagens Nyheter liksom traditionell affischering nåddes ökad uppmärksamhet jämfört med tidigare år. Nyhetsbrev och en rad erbjudanden, en aktiv Facebook-grupp och arrangörernas egna kanaler medförde också stor spridning av evenemangen.

En svensk jazz-manifestation

– Att ha kontakt med så många aktörer inom jazzen och låta dem vara med och utforma festivalen var oerhört givande. I utvärderingen blev det tydligt att vi borde ha gett folkmusikscenen Stallet och IMPRAs scen Lupino Live ett särskilt lyft i marknadsföringen. Båda gjorde en mycket ambitiös produktion med ett innehåll som avvek från det de normalt presenterar, säger Lena Åberg Frisk.

–Vi genomförde den största manifestationen någonsin för svensk jazz. Vi samlade över 100 arrangörer och nådde över 22 000 personer. Att vi lyckades med detta från april till oktober på ett så litet team känns nästan overkligt, konstaterar Lena Åberg Frisk.

Till 2013 års jazzfestival användes den nya modellen men med vissa förbättringar, bland annat genom ett närmare samarbete med satellitscenerna liksom med Kungliga Musikhögskolan och Sveriges Radio P2. Dessutom satsades mer på barn och familjer.

Fakta om projektet

Projektnamn: All That Jazz! 2012

Projektägare: Stockholm International Jazz & Blues Festival

Samarbetsparter: Konserthuset i Stockholm, Kulturhuset i Stockholm, Berns, SKAP, Svensk Jazz, Fasching med flera

Beviljades 1 000 000 kronor i ansökningsomgång 2012:1

Läs mer om projektstöd från Musikverket

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.