Bild från replokal med trumma i förgrunden. Foto: Miki Anagrius

Foto: Miki Anagrius 

14 miljoner till musiken

Ett svenskt och sydafrikanskt hiphoputbyte, en storsatsning på kulturhuvudstadsåret i Umeå och ett samarbete kring experimentell världsmusik. Det är några av projekten som får stöd från Musikverket i april.

63 projekt får dela på nära 14 miljoner kronor i Musikverkets första ansökningsomgång 2013. De beviljade projekten bjuder på en brokig blandning, här finns både internationella och nationella musiksamarbeten samt ett antal förstudier.

Umeå2014

Tre av projekten har koppling till det europeiska kulturhuvudstadsåret i Umeå 2014. Norrlandsoperan vill lyfta fram jazzen och får drygt 1,3 miljoner kronor för att bland annat ta den internationella jazzfestivalen 12 Points till Umeå.

U X U Festival är ytterligare ett projekt som ska gå av stapeln under Umeå2014 med stöd från Musikverket. Den nystartade musikfestivalen får 750 000 kronor för att kunna erbjuda ett konstnärligt smalt utbud som komplement till det kommersiella.

Se musik, höra färg?

Det tredje kulturhuvudstadsprojektet kretsar kring det neurologiska tillståndet synestesi som innebär en sammankoppling i hjärnan mellan två sinnen. Rent konkret kan det innebära att en person som hör musik också ser den till exempel i form av olika färger.

Den svenske tonsättaren Benjamin Staern ska skriva ett nytt helaftonsverk på temat som kommer att framföras av New European Ensemble. Den japanska multimediakonstnären Yoko Seyama skapar i sin tur en ljusskulptur som synkroniseras i realtid med musiken och som kommer att fylla hela konsertsalen med färg och form. Projektet får 450 000 kronor.

Hiphop och världsmusik

Bland de beviljade projekten finns även ett utbyte mellan svensk och sydafrikansk hiphop. I augusti kommer Sverige att gästas av några av Sydafrikas mest framgångsrika rappare för en gemensam turné med svenska kolleger. Musikföreningen Spiderdogs samarbetar med bland andra Riksteatern och Sydafrikanska Ambassaden med nära 500 000 kronor i stöd från Musikverket.

Bland de internationella projekten finns även Arranja, ett samarbete mellan tre världsmusikkompositörer från Sverige, Chile och Tyskland som tillsammans ska experimentera och skapa ny musik för en hittills oprövad sammansättning av instrument.

Hela listan

Listan över samtliga projekt som har fått stöd hittar du tillsammans med beslutet under Beviljade projekt.

Ansökningsomgången i siffror

  • 416 projekt ansökte om sammanlagt cirka 88 miljoner kronor i ansökningsomgången
  • 63 projekt har beviljats stöd
  • Sammanlagt betalas nära 14 miljoner kronor ut
  • 2,5 miljoner kronor går till tre projekt under kulturhuvudstadsåret i Umeå

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.