Gästspel från New Orleans 

Gästspel från New Orleans

Hällevik Tradjazz Festival 2012 bjöd in den professionella jazz- och bluesensemblen Doreen’s Jazz New Orleans.

Bakgrunden till inbjudan av ensemblen Doreen’s Jazz New Orleans var att öka festivalens internationella dragningskraft och att uppdatera och inspirera utövare och publik med traditionell jazz. Visionen var att jazzmusik ska fortsätta att vara ett konstnärligt uttryck i breda folkliga sammanhang, så som det en gång var när genren etablerades. Att skapa bredare kontaktytor för jazzmusik, nå nya och yngre målgrupper var också ett av målen.

New Orleans för alla åldrar

Hällevik Tradjazz Festival, som startade 2004, är öppen och tillgänglig för alla och därför gratis för besökarna. Scenerna är de befintliga naturliga scenerna som finns på krogar, hotell, fiskemuseum, kyrkan och utomhus, där hamnen och havet är centrala för verksamheten.

Det musikaliska innehållet hos orkestrarna, som numer kommer från många olika håll i världen, ska vara äkta klassisk jazz av hög kvalitet med tydliga rötter i New Orleans. Barnverksamhet och kurs- och seminarieverksamhet liksom exempelvis jazzbåt, jazztåg och friscen finns också på menyn. Festivalen stöds av såväl Sölvesborgs kommun som Region Blekinge och Musik i Blekinge.

Omtumlande och bejublat

Doreen’s Jazz New Orleans framförde två bejublade konserter under festivalen och en i samband med Kristianstad/Åhus jazzfestival. En planerad workshop för lärare kunde dock inte genomföras på grund av för få anmälningar. I stället framförde delar av bandet en kyrkokonsert i Listerkyrkan.

– Detta gästspel blev för många en omtumlande upplevelse och en påminnelse om att musikstilen lever och utvecklas av duktiga musiker i New Orleans. Musiken är en viktig del av den afroamerikanska kulturen och ger en kompletterande bild av genuin folklig kultur från USA av i dag, enligt producenten Stefan Edenborg.

Fakta om projektet

Projektnamn: Gästspel från New Orleans

Projektägare: Föreningen Jazz i Hällevik/Stefan Edenborg

Samarbetspart: Musik i Blekinge

Beviljades 145 000 kronor i ansökningsomgång 2012:2

Läs mer om projektstöd från Musikverket

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.