Improvisation dans l`air. Foto: Pressbild

Improvisation dans l`air. Foto: Pressbild 

Improvisation dans l’air

Duon The Pöntinen & Nästesjö Version med luftakrobaten Lynx skapade en speciell föreställning med uruppförande i en trädgård i Les Rosiers-sur-Loire i Frankrike.

Under första veckan i juli 2012 arbetade akrobaten Lynx Jakobsson och duon The Pöntinen & Nästesjö Version fram en föreställning med musikalisk improvisation kombinerad med akrobatik-improvisation i luften och på marken. Föreställningen döptes till IMPRO – ACCRO och genomfördes på gästgiveriet Domaine de l’Oie Rouge i Les Rosiers-sur-Loire i Frankrike inför en publik på runt 70 bybor.

Akrobatik av mor och dotter

I gästgiveriets trädgård spändes en ring upp i ett träd och i andra träd sattes tyg upp. Dessa var avsedda för Lynx Jakobssons akrobatiska nummer. Tillsammans med Stefan Pöntinen (violin) och Johannes Nästesjös (bas) musik från markplanet, utförde hon improvisationer i luften och konster till häst på en större gräsyta. Även Lynx dotter Filippa Valhund medverkade, tränad av sin mamma inom samma konster.

Meningen var att veckan skulle bli en förstudie med avslutande offentlig föreställning i den lilla franska byn. Gruppen ville också att den skulle vara lätt att transportera till andra platser. Det visade sig dock vara svårt att hinna skapa nya kontakter för engagemang på så kort tid.

Snabba impulser och nervositetsmoment

Musikimprovisationer innebär mycket snabba reaktioner och impulser – luftakrobatik är långsammare. För en musiker kan det kännas som om samarbetet dem emellan minskar de möjligheter som improvisation i vanliga fall ger. Dessutom kan brukandet av djur i en föreställning innebära flera nervositetsmoment då djuren inte alltid går att styra. Projektet hotades också av regnväder under veckan men på föreställningsdagen var det uppehåll.

Idéer finns om att skapa kontakter på Musik i Syd för fler föreställningar, gärna med skolbarn som målgrupp. Gruppen vill också gärna lansera IMPRO – ACCRO på andra orter i södra Frankrike.

Fakta om projektet

Projektnamn: Improvisation dans l’air

Projektägare: Stefan Pöntinen

Samarbetsparter: Lynx Jakobsson och Johannes Nästesjö

Beviljades 28 000 kronor i ansökningsomgång 2012:2

Läs mer om projektstöd från Musikverket

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.