Scen ur Kurtisanen & Kärleken. Foto: Operabyrån
Kurtisanen & kärleken
Kurtisanen & kärleken skildrar kompositören Barbara Strozzi (1619–1677) och hennes kamp för framgång i 1600-talets Italien. En otraditionell barockföreställning signerad Operabyrån.
Operaföreställningen Kurtisanen & kärleken är inspirerad av Barbara Strozzis musik, texter och levnadsöde. Publiken får följa Strozzi genom tre olika perspektiv – det offentliga rummet, det privata rummet och det hemliga rummet. Sigrid Herrault har skrivit manus och föreställningen bjuder också på musik av Fransesca Caccini och Isabelle Leonarda, två samtida kompositörer med Strozzi.
Förpassades till glömska
Ett av målen med Operabyråns produktion var att lyfta fram personer som förpassats till glömska i den gängse musikhistorieskrivningen.
”Barbaras livsöde är obehagligt än i dag, och påminner oss om att frihet och jämställdhet inte kommer av sig självt”, skriver Operabyrån i sin projektbeskrivning och fortsätter:
”Produktionen är en otraditionell barockföreställning med italiensk 1600-talsmusik, fransk mimkonst, barockdans och ett nyskrivet vasst manus.”
Projektstöd från Musikverket
Gruppen fick projektstöd från Musikverket och började arbeta med föreställningen under våren 2013. Under sommaren spelades den sju gånger på Vadstena Gamla teater. Totalt lockade genrep och föreställningar drygt 800 personer. Under hösten 2013 drog Operabyrån ut på en turné med produktionen och nådde då drygt 700 elever. Den har spelats 18 gånger runtom i landet, bland annat på Stockholm Early Music Festival.
Nytt verk om Antonia Bembo
2015 beviljades Operabyrån projektstöd för ytterligare ett scenkonstverk med en italiensk 1600-talstonsättare i centrum, denna gång kretsar handlingen kring Antonia Bembo (1640–1720). Båda föreställningarna är en del av forskningsprojektet ”Att gestalta barockmusik och belysa tidlösa genusfrågor”.
Fakta om projektet
Projektnamn: Kurtisanen & kärleken
Projektägare: Operabyrån
Samarbetspart: Studiefrämjandet i Stockholm
Beviljades 600 000 kronor i ansökningsomgång 2013:1
Kommentarer