Öppna musikaliska möten med barn Foto: Elsbeth Bergh & Mats O Hansson 

Öppna musikaliska möten med barn

Vidareutveckling för frilansande kammarmusiker i workshop med Duo Gelland där målet är att kommunicera med barn genom Strömsundsmetoden. Det är tanken med projektet Öppna musikaliska möten med barn.

Strömsundsmetoden innebär att Cecilia och Martin Gelland i Duo Gelland spelar kortare samtida konstmusikaliska verk och samtalar med barn om känslor och tankar som dessa väcker. Om barnen vill kan de måla ett minne av musiken med flytande färg på stora pappersark där målandet mer är ett sätt att lyssna än att gestalta musiken. Barnen ges också möjlighet att komponera och strukturera ett musikaliskt förlopp tillsammans med duon.

Gemensamma improvisationer

Projektet genomfördes under två fyradagarskurser med frilansmusiker och tonsättare från hela Sverige och hölls på Gerlesborgsskolan och Akvarellmuseet i Bohuslän. Kursen innebar möten med skolklasser på olika nivåer, samtal och konstvandring på museet. Den innefattade även en workshop för allmänheten och träffar med bildkonstnärer från trakten där konstarterna möttes i gemensamma improvisationer.

För merparten av deltagarna var momentet med målandet något nytt, och det var blandade förväntningar och erfarenheter.

Frisk impuls för alla deltagare

Cecilia Gellands egen reflektion efter kursen:

– Den konstnärliga dialogen med barnen, som är bärande i Strömsundsmetoden, verkade bli en frisk impuls för alla deltagare. På Akvarellmuseet har de kommit långt i samtal om bildkonsten och vi är glada över den dialog vi inlett med dem för att vi ska kunna utveckla detsamma inom musiken.

Skapande skola-projekt

Målsättningen var att ge vidareutbildning i musikalisk kommunikation inspirerad av Duo Gellands metod i arbetet med skolbarn. En längre variant av konstnärlig, pedagogisk vidareutbildning förbereds för att skapa nya samarbetsformer mellan fria kulturutövare och kulturinstitutioner. Projektet är också tänkt att kunna användas som Skapande skola-projekt.

Fakta om projektet

Projektnamn: Öppna musikaliska möten med barn

Projektägare: Gestaltensemblen/Elsbeth Bergh

Samarbetspartner: Gerlesborgsskolan och Nordiska Akvarellmuseet

Beviljades 150 000 kronor i ansökningsomgång 2012:2

Läs mer om projektstöd från Musikverket

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.