Personerna bakom projektet Strange Lovers.

Personerna bakom projektet Strange Lovers. 

Berättande folkmusik

Vad händer när engelsk och svensk folkmusik blandas med storytelling? Stråkkvartetten Methera och scenberättaren Mats Rehnman har svaret.

Methera är en engelsk stråkkvartett med rötter både i den engelska och i den svenska folkmusiken. Mats Rehnman är en världsberömd storyteller – han utövar historieberättande som scenkonst. Under sin karriär har han turnerat världen runt, utbildat artister och skrivit böcker om storytelling. De har nu gått samman i ett projekt där stråkar möter berättarröst.

Folkmusik möter berättarkonst

Med ekonomiskt stöd från Musikverket kom projektet i gång under hösten 2012. Redan under första mötet flödade kreativiteten och ett gemensamt konstnärligt uttryck började snabbt ta form.

Ur samarbetet växte verket Strange Lovers – New folk music woven with stories of unexpected love fram. Verket kretsar kring folkliga och mytologiska berättelser som tonsätts av egenkomponerad musik. Föreställningen premiärspelades i maj 2013 på den engelska folkmusikfestivalen Fiddles on Fire vid The Sage Gateshead i Newcastle.

Stora framtidsplaner

Gruppen planerar att turnera med föreställningen både genom Storbritannien och internationellt inom en snar framtid. De siktar på att besöka Sverige i september 2014 på Fabula Storytelling Festival i Stockholm.

Fakta om projektet

  • Namn: Strange Lovers – New folk music woven with stories of unexpected love
  • Projektägare: Emma Reid
  • Projektstöd från Musikverket: 82 000 kr i ansökningsomgång 2013:1

Mer om Musikverkets projektstöd

Mer läsning

Metheras webbplats
Mats Rehnmans webbplats

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.