Jean and the Mean machine Foto: Johan Westin 

Jean and the Mean machine

En ovanlig konstellation med en riksspelman på fiol och en tangocellist fick stöd för att utveckla en gemensam repertoar.

Jean and the Mean Machine, med Jeanette Eriksson på fiol och Beata Söderberg på cello, genomförde sitt första gemensamma framträdande på Folk- och världsmusikgalan i Malmö i mars 2012. Duon fick därigenom många konsertförfrågningar från olika arrangörer. Repertoaren räckte dock inte till för detta. Därför sökte de stöd från Musikverket för att få tid att utarbeta ett fullständigt konsertprogram och därigenom samla material till en inspelning.

Unikt sound även utanför Sverige

Tio dagar ägnades åt att utveckla den gemensamma repertoaren genom att improvisera över svenska folkmelodier från Skåne och Östergötland. Musikerna ville tillföra en modern och kommenterande dimension genom raffinerade arrangemang ämnade för en bred publik. Jeanette Eriksson och Beata Söderberg upplevde att de funnit mycket intressant material och utvecklat ett unikt sound. De kunde också investera i en del av en studio under denna period för att spela in en demo.

Under projektets gång upptäckte de att intresset för deras musik är stort inte bara i Sverige utan i hela Europa. Konstellationen med enbart två musiker eftertraktas dessutom bland arrangörer. Möjligen kan den gränsöverskridande musik de spelar vara svår att etikettera. Därför krävs en del tankearbete för att finna den rätta benämningen.

Lyfter musiken till coolare höjder

En lista över deras kontaktnät från Skandinavien skapades. Duon har som avsikt att utgå från denna för att metodiskt kunna kontakta olika arrangörer och erbjuda sitt program.

– Vi tror att vår duo kan tillföra svensk folkmusik något nytt och fräscht både nationellt och internationellt, säger Beata Söderberg. Jeanettes djupa kunskap om traditionell svensk folkmusik i kombination med mina starka och oväntade arrangemang lyfter på ett respektfullt sätt vår inhemska musik till nya coolare höjder i en laddad, snygg och rasande skicklig show, tillägger hon.

Hösten 2014 kommer Jean and the Mean Machine att släppa ett självbetitlat album.

Fakta om projektet

Projektnamn: Jean and the Mean Machine

Projektägare: Jeanette Eriksson, fiol

Samarbetspart: Beata Söderberg, cello

Beviljades 27 000 kronor i ansökningsomgång 2012:2

Läs mer om projektstöd från Musikverket

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.