Klockrent - En Mycket Stor Konsert Foto: Owe Ronström 

Klockrent – En Mycket Stor Konsert

Efter ett förarbete på två år blev Gotland till en 90 kvadratmil stor scen en sommardag 2013. Under 21 minuter ljöd över 200 kyrkklockor i sin egen specialkomponerade konsert i tre satser. Konserten ger fortfarande genklang runtom i världen.

Redan 2011 började Owe Ronström jobba med en förstudie till En Mycket Stor Konsert som helt enkelt gick ut på att upprätta en projektplan och undersöka möjligheterna för att genomföra projektet. Det innefattade allt från Sveriges Radio till väderstatistik, kartläggning av Gotlands kyrkor till Facebookgrupper och även utmaningen i att rekrytera och utbilda en omfattande ideell arbetskraft på 6-700 personer.

Ansamling av ideella krafter

Ett av syftena med projektet var att just studera denna ansamling av ideella krafter och viljor, samt betydelsen av att ”för en stund rikta kollektiv uppmärksamhet mot större gemensamma sociala och andliga angelägenheter”, enligt Ronström. Det blir en fallstudie som också ingår i Ronströms forskningsprojekt Öar och öbor men som också visar att ”små och marginaliserade platser kan ha en stor och mäktig röst”.

För komposition rekryterades Karin Rehnqvist och Claes Holmgren. En stor utmaning var klangegenskaperna för varje kyrkas klockor, hur de skulle samspela, men också hur de rent fysiskt skulle samverka. Ett samarbete med Ericsson gav upphov till tekniska lösningar för det, däribland en klocksynthesizer och en klockofon-app som nu finns att hämta via projektets webbplats.

Konsert på Gotland

Projektet nådde sin kulmen med konserten den 8 juni 2013, som förutom att den kunde upplevas live på Gotland med omnejd också direktsändes i P2. Under producenten Eva Sjöstrands ledning mobiliserade Sveriges Radio en teknisk insats som var större än vid ett sommar-OS.

Förutom direktsändning i radio så har filmaren Darya Allaf följt hela projektet från början till slut och planen är att färdigställa en film för tv. Inspelningen av konserten har sänts i flertalet länder, över hela världen via webben och fick i september 2014 Prix Italias pris för ”bästa radioprogram med komponerad musik”. Läs mer om priset här.

Film: Darya Allaf Komp: Karin Rehnqvist, Claes Holmgren och Owe Ronström

Fakta om projektet

Projektnamn: Klockrent – En Mycket Stor Konsert

Projektägare: Samklang, Owe Ronström

Samarbetspart: Sveriges Radio, Karin Rehnqvist, Claes Holmgren, Visby Domkyrkoförsamling

Beviljades 40 000 kronor i ansökningsomgång 2011:1

Beviljades 417 000 kronor i ansökningsomgång 2012:2

Beviljades 34 700 kronor i ansökningsomgång 2012:4

Läs mer om projektstöd från Musikverket

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.