Sinfonia per due violini Foto: Evelina Hultqvist 

Sinfonia per due violini

Konsert på oväntad plats med Duo Gelland, en dansare, en performanceartist, två skådespelare, en forskare och en smyckeskonstnär. Det var höjdpunkten i projektet Sinfonia per due violini.

Tonsättaren Fredrik Hagstedt ville pröva olika sätt att belysa ett musikverk. Detta exempelvis genom möten med dans, teater, bildkonst, poesi, naturvetenskap och genom att framföra helheten på oväntade platser som museer, kyrkor, arbetsplatser, skolor och kaféer.

Samarbete med Duo Gelland

Det långsiktiga syftet med projektet, som genomfördes med ekonomiskt stöd från Musikverket, var att lyfta människors uppmärksamhet och lyssnande. Fredrik Hagstedt ville även lyfta fram sitt klassiska verk Sinfonia per due violini och musikerna i Duo Gelland på ett nytt sätt.

Det hela startade med en workshop tillsammans med Duo Gelland. Ett tiotal personer med varierande kompetenser bjöds in, bland annat en grafisk designer, en skådespelare, en präst och en företagsledare. Idéer om olika platser för uppförande av musiken spånades fram, till exempel bergrum, fartyg, simhallar och övergivna industrilokaler.

Vandrande musik av blås- och stråkelever

För att ge en försmak av den planerade föreställningen genomfördes flera workshoppar och konserter med valda delar ur Sinfonia per due violini som framfördes av blås- och stråkelever. På Naturhistoriska museet i Stockholm anordnades till exempel en vandring där satserna spelades i olika rum varvat med betraktelser av en forskare över kopplingen mellan människa och djur.

Slutligen valdes Röda Sten Konsthall i Göteborg för uruppförande och cd-release i april 2012. Arrangemanget kombinerades med Högskolan för fotografis examensutställning.

Film: Keyvan Haghighi

Uruppförande med överraskning

Konstnären Elin Flognmans smycken delades ut till publiken och en performanceartist utförde ett överraskningsnummer före konserten. Två skådespelare utformade varsin monolog som framfördes mellan satserna i verket och musikstuderande improviserade på olika teman ur stycket före konserten och i pausen.

I konserten ingick också med hjälp av bilder och video dansföreställningen Depurazione av och med dansaren Eva Ingemarsson med musik av Fredrik Hagstedt.

Rätt lokal och rätt miljö

– För att kunna genomföra så många föreställningar på några få dagar är det viktigt att börja med förberedelser och förankring i de olika lokalerna i god tid. Det är viktigt att ta reda på så mycket som möjligt om miljön för att undvika att musiken ska försvinna i bullret, säger Fredrik Hagstedt.

Erfarenheterna har gett inspiration att utforma liknande projekt och genom att berätta och visa dokumentationen vill Fredrik Hagstedt sprida insikterna från projektet till fler.

Bilder från projektet (Foto: Evelina Hultqvist)

Bild 1 | Bild 2 | Bild 3 | Bild 4

Fakta

Projektnamn: Sinfonia per due violini

Projektägare: Fredrik Hagstedts Medvetenhetsverkstad

Beviljades 75 000 kronor i ansökningsomgång 2011:1

Läs mer om projektstöd från Musikverket

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.