Internationellt musikutbyte i Senegal Foto: Ida Burén 

Internationellt musikutbyte i Senegal

Ensemblen Vox Pacis reste till The Rhythms of the World Festival i Senegal för att samarbeta med lokala musiker. Tanken var att bidra till fred och försoning genom att skapa kulturella och religiösa tvärförbindelser.

Vox Pacis är en interreligiös ensemble med musiker från olika länder och kulturområden. Under två veckor vid årsskiftet 2011/2012 genomförde ensemblen en serie seminarier, workshoppar, studiebesök och repetitioner tillsammans med senegalesiska musiker och artister i anslutning till The Rhythms of the World Festival i Senegal.

Senegalesiskt samarbete genom Djef Djel

Samarbetet leddes av Mamadou Sene, sångare och grundare av Kulturföreningen Djef Djel, och mynnade ut i en gemensam konsert på festivalen.

Kulturföreningen Djef Djels goda kontakter med etablerade musiker och musikaktörer i Senegal gjorde att Vox Pacis lätt kunde identifiera intressanta medverkanden och planera ett program med hög relevans och spjutspets, i direkt samverkan med olika lokala senegalesiska parter.

Fortsatta relationer med kulturcentret Sobo Badé

Både ensemblens medlemmar och de senegalesiska artisterna har varit mycket nöjda med samarbetet. Resan till Senegal, repetitionerna och diskussionerna har varit mycket viktiga för Vox Pacis fortsatta utveckling.

Projektet dokumenterades av en senegalesisk filmare. Nu jobbar Kulturföreningen Djef Djel vidare för att stärka relationen till och sprida kunskap om kulturcentret Sobo Badé, som är med i Unescos nätverk av scener för unga internationella artister.

Fakta

  • Projektnamn: Internationellt musikutbyte i Senegal i samarbete med ensemblen Vox Pacis
  • Projektägare: Kulturföreningen Djef Djel
  • Samarbetsparter: Föreningen Vox Pacis – Fredens Röst och L’Espace Sobo Badé
  • Projektstöd från Musikverket: 200 000 kr i ansökningsomgång 2011:1

Mer om projektstöd från Musikverket

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.