Cykelkonsert etapp 2 Foto: Mölndals Cykelklubb 

Cykelkonsert etapp 2

En multimedial cykelkonsert och ett jubileumsarrangemang blev resultatet av samarbetet mellan Mölndals 90-årsfirande cykelklubb och tonsättaren Per Anders Nilsson.

Utgångspunkt för projektet var en tanke om att sammankoppla det lokala föreningslivet med näringslivet. Idén dök upp i ett samtal mellan tonsättaren Per Anders Nilsson och Mölndals cykelklubb (MCK) i samband med klubbens 90-årsfirande. Parterna kom överens om att följa två likvärdiga spår, det ena var att konstnärligt gestalta cykelsport och det andra att skapa ett event.

Peloton 2 uruppfördes

Det konstnärliga spåret ledde till en multimedial komposition, Per Anders Nilssons och filmaren Erik Jeppssons verk Peloton 2. Det andra spåret ledde till en jubileumskonsert där Peloton 2 uruppfördes – ett runt 12 minuter långt videoverk i tre delar för elektronik och slagverk. Del ett i videoverket, som ville skildra klubbens historia, byggde på en journalfilm från 1956 då MCK arrangerade Cykel-SM i Mölndal. Del två visade dagens Mölndals-cyklister under träning och tävling och del 3 förmedlade själva upplevelsen av cykling.

Ytterligare tre verk framfördes vid konserten. Ett av dessa, en tidigare cykelkonsert kallad Girot i Ale för video och slagverk, var komponerat av Mikael Forsman.

Konstnärlig gestaltning av sport

– Det är svårt att konstnärligt gestalta sport på ett meningsfullt sätt, konstaterar Per Anders Nilsson. Men genom att vi dels träffade klubbens cyklister under ett halvår, och dels genom att jag själv har ett förflutet som ledare i klubben skapades förankring, nyfikenhet och tillit. Just för att innehållet i verken bestod av cykelrelaterat material kunde publiken känna igen sig vilket bidrog till intressanta diskussioner efter konserten kring konstnärliga val vi gjort, menar han.

Per Anders Nilsson tror att samarbetet med lokala aktörer kan vara fruktbart även om det kan vara svårt att förklara nyttan med ett projekt som detta. Han har egen erfarenhet av detta genom Kalvfestivalen, ett forum för ny konstmusik som anordnas årligen i Kalv stödd av bland andra Västra Götalandsregionen och Musikverket. Han tillägger att även där man minst anar det finns det kulturintresserade människor.

De båda tonsättarna Per Anders Nilsson och Mikael Forsman har flera idéer på lager för framtida projekt.

Fakta om projektet

Projektnamn: Cykelkonsert etapp 2

Projektägare: Sono-Nilsson

Samarbetspart: Mölndals cykelklubb

Beviljades 40 000 kronor i ansökningsomgång 2012:2

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.