Bach – A play in motion är ett samarbete mellan cellisten Jakob Koranyi och dansaren Heather Ware. Foto: Pressbild

Bach – A play in motion är ett samarbete mellan cellisten Jakob Koranyi och dansaren Heather Ware. Foto: Pressbild 

Bach – A play in motion

Cellisten Jakob Koranyi och dansaren Heather Ware har skapat ett verk där modern dans möter Bachs cellosviter. Nu vill de utveckla verket och framföra det i Stockholm och i nederländska staden Leiden.

Den svenska cellisten Jakob Koranyi träffade dansaren Heather Ware vid Amsterdam Cello Biennale 2012. Både medverkade i ett framförande av den kinesiska kompositören Tan Duns verk Snow in June. Strax efter blev de ombedda att som duo göra en mindre koreografi. Uppgiften var att sammanfoga en sats ur Johann Sebastian Bachs sviter för solocello med ett danssolo som Heather Ware tidigare framfört i ett annat sammanhang.

Givande samarbete

Mötet var fruktbart och gjorde att de båda ville fortsätta att samarbeta. 2013 fick duon i uppgift att skapa en 40 minuter lång föreställning till Delft Chamber Music Festival i Holland.

Heather Ware arbetade fram ett dansmaterial inspirerat av Bachs musik, en dramaturgisk linje från en gemensam favoritfilm användes delvis och satser och delar från samtliga av Bachs cellosviter blandades. Resultatet mottogs väl på festivalen och fick fin kritik i NRC, en av Hollands största tidningar.

Vill utveckla verket

Nu vill Jakob Koranyi och Heather Ware utveckla verket. Ambitionen är att med coacher som är specialiserade på andra konstnärliga områden, som teaterregissörer, kunna omarbeta materialet och skapa en 60 minuter lång föreställning.

Duon har under maj och juni haft repetitioner och workshops i Holland och Kanada. I slutet av september är det tänkt att Bach – A play in motion ska framföras i Stockholm och i oktober vill duon uppträda med verket i Leiden i Holland.

Fakta

Projektägare: Jakob Koranyi.

Projektet beviljades 104 309 kronor i ansökningsomgång 2014:1.

Heather Wares holländska danskompani LeineRoebana.

Mer om Musikverkets projektstöd.

 

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.