Femtastic och Dam Dutchess har samarbetet FAM/Female Urban Exchange. Foto: Pressbild

Femtastic och Dam Dutchess har samarbetet FAM/Female Urban Exchange. Foto: Pressbild 

Female Urban Exchange/FAM breddar utbudet

Med nyproducerad musik, en internationell turné och workshoppar vill svenska Femtastic och holländska Dam Dutchess förändra bilden av vad urban musik kan vara.

Female Urban Exchange/FAM är ett samarbetsprojekt mellan svenska Femtastic och holländska Dam Dutchess. De båda konstnärskollektiven arbetar med och för kvinnliga artister inom urban musik. Deras målgrupp är ungdomar, både som konsumenter av musik och som framtida musikaktörer.

Vill bredda utbudet

Genom Female Urban Exchange/FAM vill de båda kollektiven skapa ett internationellt nätverk av kvinnliga musiker inom hiphop/urban-genren och vidga scenen för kvinnliga artister i Europa. Artister från Femtastic och Dam Dutchess kommer under sommaren att leda workshoppar, producera musik och turnera tillsammans. De vill bredda utbudet av urban musik och erbjuda alternativ i en mansdominerad musikbransch.

– Det bästa sättet att utmana den manliga dominansen är att förse marknaden med riktigt bra musik av kvinnor. Inte med gnäll och pekpinnar utan med goda exempel, framhåller Femtastic i sin projektbeskrivning.

Under våren har Femtastic varit i Holland för att utbyta erfarenheter och skriva och spela in musik tillsammans med de holländska artisterna. I sommar fortsätter samarbetet i Sverige och Skandinavien. I juli träffas artisterna i en studio i Köpenhamn för att spela in mer musik. De kommer också att ge två livespelningar på klubb Syrran i Malmö (en klubb som presenteras av flera av de kvinnliga dj:s som ingår i Femtastic) den 16 juli och på U x U-festivalen i Umeå den 18 juli.

Workshoppar i Sverige och Holland

Femtastic och Dam Dutchess kommer även att hålla workshoppar, både i Sverige och i Holland, för unga tjejer som är nyfikna på hiphop och andra urbana genrer. Genom workshopparna vill de skapa en ny bild av den urbana kulturen. Några av dessa kommer att äga rum på Popkollos hiphopkollo i sommar.

Studio West är en holländsk stiftelse och kulturmötesplats för unga människor. Det är Dam Dutchess paraplyorganisation och de kommer att stå för studio och de administrativa delarna under Female Urban Exchange/FAM-projektet.

Femtastics och Dam Dutchess deltagare i Female Urban Exchange/FAM är: Sabina Ddumba, Kristin Amparo, Etzia, Syster Sol, Cleo, MC Melodee, Feliciana, MC Shedney Ruffin, RBBP, D-Luzion, DJ Shug La Sheedah, DJ NeyNey, DJ Eka Scratch och Tjackie Shaun.

Femtastic och projektet Female Urban Exchange/FAM har beviljats 394 180 kronor i projektstöd 2014 av Musikverket.

Mer om Musikverkets projektstöd.

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.